İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki

Cilt: 3 Sayı: 1 3 Şubat 2009
  • Galip Akhan
  • Ahmet Koyu
  • Halit Karaca
  • Hasan Çetin
PDF İndir

İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki

Öz

SüleymanDemirel Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1996 Mart; 3(1) İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki Galip Akhan Ahmet Koyu Halit Karaca Hasan Çetin özet Isparta iÜ ilköğretim okullarında okuyan 39492 çocukta enürezis ve el tercihi dağılımı arasındaki ilişki araştırıldı. Anketler ile vetileritıe çocukların idrar kaçırıp kaçırmadığı, kaçırıyor ise ayda kaç kez ve ne zaman kaçırdığı, hangi el ile yazı yazdığı ve hangi el ile yemek yediği soruldu. Sonuçlar yaş ve cinsiyet dağılanına göre sınıflandırıldı. Öğrencilerin % 45.7'si kız. % 54.3'ü erkekti. Erkeklerde enürezis ve solaklık tozlara oranla istatistiksel anlamda daha fazla idi. Her iki cinste solaklık ve enürezis yaş artımı ile korelasyon içinde azalmakta idi. Enüretik popülasyondaki solaklık dağılımı ile normal popülasyondald solaklık dağılanı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Anahtar Kelimeler: El tercihi, enürezis. Abstract Correlation Between Enuresis and Handedness in Primary and Junior High School Children in İsparta 39492 primary and junior fıigh school chiiaren were searched far any correlation betveeen handedness and enuresis. it was asked to parents if their children have incontinence during doy ör night and \vhich hand they used in writing and eating. Results öre classified with age and sex. Boys were consisting 54.3 % and giriş were consisting 45.7 % ofpopulation. Boys have used left hand and had incontinence more then giriş. But there ören 't any stastically difference in left handedness betvveen enüretic and normal children. in both sex left handednes and enuresis have become lovver correlation vvith the older age. Key words: Handedness, enuresis.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Galip Akhan Bu kişi benim

Ahmet Koyu Bu kişi benim

Halit Karaca Bu kişi benim

Hasan Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

3 Şubat 2009

Gönderilme Tarihi

27 Ocak 2009

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1996 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akhan, G., Koyu, A., Karaca, H., & Çetin, H. (2009). İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki. Medical Journal of Süleyman Demirel University, 3(1). https://doi.org/10.17343/sdutfd.51692
AMA
1.Akhan G, Koyu A, Karaca H, Çetin H. İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki. SDÜ Tıp Fak Derg. 2009;3(1). doi:10.17343/sdutfd.51692
Chicago
Akhan, Galip, Ahmet Koyu, Halit Karaca, ve Hasan Çetin. 2009. “İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki”. Medical Journal of Süleyman Demirel University 3 (1). https://doi.org/10.17343/sdutfd.51692.
EndNote
Akhan G, Koyu A, Karaca H, Çetin H (01 Şubat 2009) İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki. Medical Journal of Süleyman Demirel University 3 1
IEEE
[1]G. Akhan, A. Koyu, H. Karaca, ve H. Çetin, “İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki”, SDÜ Tıp Fak Derg, c. 3, sy 1, Şub. 2009, doi: 10.17343/sdutfd.51692.
ISNAD
Akhan, Galip - Koyu, Ahmet - Karaca, Halit - Çetin, Hasan. “İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki”. Medical Journal of Süleyman Demirel University 3/1 (01 Şubat 2009). https://doi.org/10.17343/sdutfd.51692.
JAMA
1.Akhan G, Koyu A, Karaca H, Çetin H. İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki. SDÜ Tıp Fak Derg. 2009;3. doi:10.17343/sdutfd.51692.
MLA
Akhan, Galip, vd. “İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki”. Medical Journal of Süleyman Demirel University, c. 3, sy 1, Şubat 2009, doi:10.17343/sdutfd.51692.
Vancouver
1.Galip Akhan, Ahmet Koyu, Halit Karaca, Hasan Çetin. İlköğretim Çağı Çocuklarında Enürezis ile El Tercihi Arasındaki İlişki. SDÜ Tıp Fak Derg. 01 Şubat 2009;3(1). doi:10.17343/sdutfd.51692

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.