BibTex RIS Kaynak Göster

Ratlarda Çinko Eksikliği ve Takviyesinin Plazma Melatonin Düzeylerine Etkisi

Yıl 2001, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 19.03.2009
https://izlik.org/JA35TK35NF

Öz

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2001 ; 8(1)


Ratlarda Çinko Eksikliği ve Takviyesinin Plazma Melatonin Düzeylerine Etkisi


Cem Şeref Bediz, Abdülkerim Kasım Baltacı, Rasim Moğulkaç, Ali Ateş


Özet

Fizyolojik veya biyokimyasal düzeylerde çinko hormonları veya tersine hormon¬lar çinko metabolizmasını etkileyebilmektedir. Bu etkileşim bir çok hormon reseptör¬lerinin çinko bağlamasıyla açıklanmaktadır. Ancak çinko homeostazisi için nasıl bir hor-monal kontrol mekanizmasının rol oynadığı da halen araştırma konusudur. Pinealektomize farelerde plazma melatonin düzeylerindeki azalmaya paralel olarak, plazma çinko düzeylerinde de önemli azalmalar meydana gelmesi melatonin ile çinko arasındaki ilişkinin bir delili olarak kabul edilebilir. Bu çalışmada çinko eksikliği veya takviyesinin ratlarda plazma melatonin düzeylerini nasıl etkilediği araştırıldı. Araştırma Kontrol Grubu (n=8), Çinko Eksik (0.650 ppm/g çinko içeren diyet) Deney Grubu (n—8) ve Çinko Takviyeli (3 mg/kglgün intraperitoneal çinko sülfat uygulaması yapılmış grup) Deney Grubu (n=8) olmak üzere toplam 3 çalışma grubunu oluşturan 24 adet Spraque Dawley cinsi erişkin erkek raflar üzerinde Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinde gerçekleştirildi. Üç hafta süren çalışmanın bitiminde deney hayvanlarından dekapitasyonla alınan kan örneklerinde plazma çinko (atomik absorpsiyon spektrofotometresi) ve plazma melatonin (RIA yöntemiyle) düzey¬leri tayin edildi. Plazma çinko düzeyleri, çinko takviyeli grupta, diğer gruplara oranla beklenildiği gibi daha yüksekti (P<0.01). Çinko eksik deney grubunun aynı değerleri kontrol grubundan önemli ölçüde düşük bulundu (P<0.01). Benzer şekilde plazma mela¬tonin düzeyleri çinko takviyeli grupta diğer gruplardan daha yüksek seviyedeyken (P<0.01), çinko eksik grubun plazma melatonin düzeyleri kontrol grubuna oranla önem¬li ölçüde düşüktü (P<0.01). Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular ratlarda çinko eksikliğinin plazma melatonin düzeylerini önemli ölçüde baskıladığını, çinko uygula¬masının ise plazma melatonin konsantrasyonlarında anlamlı bir yükselmeye yol açtığını ortaya koymaktadır.


Anahtar Kelimeler: Çinko eksikliği, çinko takviyesi, melatonin

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Yazarlar

Cem Bediz Bu kişi benim

Abdulkerim Baltacı Bu kişi benim

Rasim Moğulkaç Bu kişi benim

Ali Ateş Bu kişi benim

Gönderilme Tarihi 18 Mart 2009
Yayımlanma Tarihi 19 Mart 2009
DOI https://doi.org/10.17343/sdutfd.60812
IZ https://izlik.org/JA35TK35NF
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver 1.Cem Bediz, Abdulkerim Baltacı, Rasim Moğulkaç, Ali Ateş. Ratlarda Çinko Eksikliği ve Takviyesinin Plazma Melatonin Düzeylerine Etkisi. SDÜ Tıp Fak Derg. 01 Mart 2009;8(1). doi:10.17343/sdutfd.60812

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.