Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yoğun Yüklenmeli Beden Eğitimi ve Vücut Geliştirme Programlarının Antropometrik Özellikler Üzerine Etkisi

Yıl 2012, Cilt: 19 Sayı: 3, 120 - 123, 30.09.2012

Öz

Üniversitelerde Beden Eğitimi; insanın bulunduğu yaşın ve genetik kapasitesinin gerektirdiği güce ulaştırılması için rekabet olmaksızın hareket temellerini içeren fiziksel, sosyal, bilişsel ve biyomotorik gelişimlerini yer aldığı aktiviteleri içeren uygulamalar olarak tanımlanmaktadır (1,2). Beden eğitimi müfredat programlarına bakıldığı zaman değişik zaman dilimlerinde farklı programlar uygulandığı bilinmektedir. Yapılan beden eğitimi faaliyetlerinin özellikle antropometrik yapı ve performans üzerinde etkili olduğu bilinmektedir (3-4).
Araştırmacı hipotez olarak sağlık meslek yüksekokulu tarafından belirlenen ders adı ve bir gün içerisindeki 6 saatlik (yoğun) müfredatın sedanter öğrencilerde fiziksel olarak olumlu veya olumsuz etkilerini araştırmak bir bilimin gereği olarak üzerinde çalışmayı planlamıştır. Kısaca eğitim öğretim içerisinde yer alan müfredat programının haftada 1 gün ve 6 saat (ders molaları dahil) uygulamada (1 saat teorik, 2.5 saat de uygulamanın) fiziksel yapıya nasıl etki edeceği incelenmiştir.
Sedanter eşittir sporcu değildir. Sedanter günlük hayatında minimum fiziksel aktivitede bulunan kişilerdir. Sporcu ise, ferdi veya takım sporlarını, belirli kurallara bağlı, ön hazırlıkları kondisyonel (kuvvet, sürat, dayanıklılık, hareketlilik, esneklik, koordinasyon), teknik, taktik, psiko-mental olarak belli bir plan ve program çerçevesinde gerçekleştiren ve kazanma amaçlı hareket aktivitelerini yerine getiren kişidir. Beden Eğitimi uygulamaları (Beden Eğitimi, Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Alıştırma) ile antrenman bilimi (Antrenman) uygulamaları tamamen farklıdır. Bu çalışma antrenman bilimi temelli dayalı bir çalışma olmayıp beden eğitimi/fiziksel aktivite içerikli bir çalışmadır. Antrenman bilimi temelli çalışmalar, sporcuların öncelikle performans testleri yapılır ki, bu sadece kuvvet testlerini içeren (1RM) tekrarlardan oluşmayıp, sürat (anaerobik), dayanıklılık (aerobik) ve teknik testleri yapıldıktan sonra şiddet, sıklık, dinlenme, kapsam yıllık plan ve periyoduna göre düzenlenir(örnek makale) (5).
Araştırmaya katılanlar kadın sedanter öğrencilerdir. Yazar göğüs kas bölgesi veya buradaki kas grupları ile ilgili bir kas gelişimi makalesinde açık bir şekilde herhangi bir ifadede bulunmadığı görülmektedir (Kadınların göğüs bölgesi ölçümleri farklılık oluşturmaktadır). Bu alanda yapılan çalışmalar gerek antropometrik (çevre ölçümleri) gerek fizyolojik (akciğer hacim ve kapasiteleri) direk kas gelişimini göstermez. Göğüs normal, tam inspirasyon ve ekspirasyon çevre ölçümünün alınmasının nedeni aerobik egzersizlere bağlı akciğer hacim ve kapasite değişimlerin fiziksel olarak bir ölçütü olarak bir bakış açısı için ölçümler yapılır. Genç Elit Güreşçilerde Solunum Parametrelerinin Bazı Antropometrik Özelliklerle İlişkisinin İncelenmesi (6) özellikle aerobik enerji yollarının devrede olduğu, dayanıklılık egzersizleri sırasında kas dokusunun artan iş yükünün karşılanabilmesi için çok daha fazla oksijene gereksinim duyulur. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Diş Hekimliği
Bölüm Editöre Mektup
Yazarlar

------------ ------------ Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2012
Gönderilme Tarihi 24 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 19 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver ------------ ------------. Yoğun Yüklenmeli Beden Eğitimi ve Vücut Geliştirme Programlarının Antropometrik Özellikler Üzerine Etkisi. SDÜ Tıp Fak Derg. 2012;19(3):120-3.

                                                                                         14791


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.