Hydrangea macrophylla Thunb. Türüne Ait Bazı Çeşit ve Genotiplerinin Polen Performanslarının Belirlenmesi
Öz
Bu çalışmada, Hydrangea macrophylla Thunb.’nın 4 ticari çeşidi Ankong Blue, Ankong Rose, Green Shadow ve Screenball ile Karadeniz Bölgesinde doğallaşmış 4 yerel genotipinin polen verimliliği ve canlılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca polen morfolojileri taramalı elektron mikroskopu (SEM) kullanılarak incelenmiştir. Polen örnekleri 2017 yılının Haziran ayında toplanmıştır. Anther başına polen miktarı “Hemasitometrik Lam” yöntemi ile belirlenmiştir. Polen canlılık oranı 2,3,5 Trifenli Tetrazolyum Klorid (TTC) testi ile saptanmıştır. Polen çimlenmesi oranı % 0, %1, %5, %10, %15 ve % 20 sakaroz içeren "Petride Agar" yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre anter sayısı ortalama 7 [Ankong Rose ve Ankong Blue] ile 9 (Green Shadow ve Genotip-4) adet/çiçek, bir anterdeki polen sayısı 676 (Green Shadow) ile 3.550 (Genotip-4) adet, bir çiçekteki polen sayısı 6.172 (Green Shadow ve Genotip-2) ile 31.563 (Genotip-4) adet ve morfolojik normal polen oranı %90.32-99.59 arasında bulunmuştur. TTC testine göre mutlak canlı polen oranı %0.00-25.29 (Ankong Blue) ve yarı canlı polen oranı %6.59 (genotip-3) ile %97.88 (Ankong Rose) arasında saptanmıştır. Çimlenme testi sonuçlarına göre, en yüksek polen çimlenme oranı Ankong Rose’da (%2.03) bulunmuştur. Sakarozun % 10 ve üzeri dozları polen çimlenmesini artırmıştır. İncelenen çeşit ve genotiplerin polen morfolojisi benzer olmuştur. Buna göre polen taneleri izopolar olup, apertür tipi trikolporat ve polen şekilleri prolattır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Erbaş, S., Alagöz, M. ve Baydar, H., 2015. Yağ Gülü (Rosa damascena Mill.)’nün Çiçek Morfolojisi ve Polen Canlılığı Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10 (2), 40-50.
- Ercişli, S. 2007. Determination of Pollen Viability and in vitro Pollen Germination of Rosa dumalis and Rosa villosa. Bangladesh Journal of Botany, 36(2): 185-187.
- Espeche, M. L., Reyes, N. J. F., García, M. E. and Slanis, A. C., 2016. Pollen Morphology Of Ornamental Species From San Miguel de Tucumán (Tucumán, Argentina). Acta Botanica Malacitana, 41, 121-135.
- Eti, S., 1990. Çiçek Tozu Miktarını Belirlemede Kullanılan Pratik Bir Yöntem. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Adana.
- Garcia, J. E., Egea, J., Egea, L. and Berenguer, T., 1990. The Floral Biologie of Certain Apricot Cultivars in Murcia. Horticultural Abstract, 60(12), 9607.
- Gülbağ, F., 2015. Türkiye’ de Süs Bitkileri Islah Çalışmaları. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 14, 12-15.
- Gülgün-Aslan, B. ve Yazıcı, K., 2016. Üretimden Pazarlamaya Türkiye’ de Süs Bitkileri. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 19, 64-69.
- Gülgün, B., 2015. Dünyada ve Türkiye’de Süs Bitkilerine Genel Bakış, Problemler ve Çözüm Önerileri. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 14, 4-11.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ziraat Mühendisliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Fatma Yıldırım
*
Süleyman Demirel Üniversitesi
Türkiye
Aslıhan Adıgüzel
Bu kişi benim
Türkiye
Soner Kazaz
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
5 Şubat 2018
Kabul Tarihi
24 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 2