BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Agronomic And Quality Characteristic of Some Peanut Cultivars In The Second Crop Conditions Of The Cukurova Region

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 1, 112 - 119, 01.06.2016

Öz

This study was conducted at the experimental area of Field Crops Department, Agriculturel
Faculty of Çukurova University as a second crop in 2013 and 2014. The experimental design was a
randomized completed block with three replication. The aim of this study was to determine yield and
important plant characteristics of some peanut varieties which are grown as a second crop. In this
research such as Halisbey, Sultan, Osmaniye-2005, Brantley, Georgia Green, Wilson, NC-7, Runner,
Flower-22, Flower-31 ve Flower-36 peanut cultivars were used as materials. It was determined that,
pod yield varied between 3940 and 7250 kg/ha, the highest pod yield was obtained from Osmaniye-
2005, the lowest pod yield was obtained from Florispan. Oil content varied between 43,5-50,5 %. The
highest and lowest oil contents were obtained from Georgia Green and Flower-22 respectively. The
shelling percentage varied between 59.6 and 76.6 %, the highest shelling percentage was obtained
from Georgia Green, the lowest pod number obtain from Sultan. 100 seed weight varied between 57.7
and 140 g, the highest value was obtained from Osmaniye-2005, the lowest 100 seed weight was
obtained from Florispan.

Çukurova Bölgesinde İkinci Ürün Koşullarında Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 1, 112 - 119, 01.06.2016

Öz

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü araştırma ve uygulama alanında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak 2013 ve 2014 yılları ikinci ürün yetiştirme sezonunda yürütülen bu çalışmada, Çukurova bölgesi ikinci ürün koşullarında bazı yerfıstığı çeşitlerinin verim ve bazı tarımsal özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada; Halisbey, Sultan, Osmaniye-2005, Brantley, Georgia Green, Wilson, NC-7, Runner, Flower-22, Flower-31 ve Flower-36 gibi yerfıstığı çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre meyve verimi 394 ile 725 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek meyve verimi Osmaniye-2005 çeşidinden elde edilmiştir. En düşük meyve verimi ise Florispan (394 kg/da) çeşidinden elde edilmiştir. Yerfıstığı çeşitlerinin yağ içerikleri % 43,5 ile % 50,5 arasında değişmiş olup en yüksek yağ içeriği Georgia Green çeşidinden ve en düşük yağ içeriği ise Flower-22 çeşidinden elde edilmiştir. İç oranı değerleri % 59.6 ile % 76.6 arasında olup en düşük değer Sultan çeşidine, en yüksek değer ise Georgia Green çeşidine aittir. 100 tohum ağırlığı yönünden ise en düşük değer Florispan (57.7 gr/100 tohum) çeşidinden, en yüksek değer ise Osmaniye-2005 (140 gr/100 tohum) çeşidinden elde edilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58JS78VZ
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Cemal Kurt Bu kişi benim

Halil Bakal Bu kişi benim

Leyla Güllüoğlu Bu kişi benim

Bihter Onat Bu kişi benim

Halis Arıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kurt, C., Bakal, H., Güllüoğlu, L., Onat, B., vd. (2016). Çukurova Bölgesinde İkinci Ürün Koşullarında Bazı Yerfıstığı Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 112-119.