BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Pomological and Biochemical Characteristics of Some Local Apple Varieties

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 1, 120 - 131, 01.06.2016

Öz

Purpose of this study was to determine pomological and some biochemical properties of 5
local and 2 foreign origin apples. In the study of the phenolic substances , cafeic 2.89 mg/kg and 8.18
mg/kg, Klorogenic acid ranged between 29.15 mg/kg and 194.45 mg/kg, epicatechin ranged between
24.51 mg/kg and 107.37 mg/kg, ; benzoic acid ranged between 6.71 mg/kg and 25.16 mg/kg. Of the
organic acids; malic acid ranged between 1882.70 mg/kg and 7106.05 mg/kg, okzalic acid ranged
between 4.70 mg/kg and 7.95 mg/kg, citric acid ranged between 24.10 mg/kg and 55.55 mg/kg tartaric
acid ranged between 84.00 mg/kg and 382.55 mg/kg. According to macro and micro element analysis,
the highest potassium and iron contents were observed in Uzun Yumra and Gelin Elması . In terms of
pomological properties, average fruit height ranged between 53.93 mm and 65.82 mm, average fruit
length ranged between, 64.86 mm and 76.56 mm, average fruit weight ranged between 96.99 g and
184.25 g. The tickest stalk tickness and longest stalk length were observed in Starking Delicious
whereas the thinnest stalk thickness and shortest stalk length were observed in Kızıl Ahmedi. Brix
ranged between %11.27 and %14.23 and fruit hardness ranged between 14.29 libre and 19.41 libre.

Bazı Yerli Elma Çeşitlerinin Pomolojik ve Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 1, 120 - 131, 01.06.2016

Öz

Bu çalışma, 5 yerel ve 2 yabancı orijinli elma çeşidinin bazı biyokimyasal ve pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Çalışmada fenolik maddelerden kafeik asit 2.89 mg/kg ile 8.18 mg/kg arasında; klorogenik asit 29.15 mg/kg ile 194.45 mg/kg arasında; epikateşin 24.51 mg/kg ile 107.37 mg/kg arasında; benzoik asit ise 6.71 mg/kg ile 25.16 mg/kg arasında değişen değerler göstermiştir. Organik asitlerden malik asit 1882.70 mg/kg ile 7106.05 mg/kg arasında; okzalik asit 4.70 mg/kg ile 7.95 mg/kg arasında; sitrik asit 24.10 mg/kg ile 55.55 mg/kg arasında; tartarik asit ise 84.00 mg/kg ile 382.55 mg/kg arasında tespit edilmiştir. Makro ve mikro element analizi sonuçlarına göre, en fazla potasyum içeriği Uzun Yumra çeşidinde ve en fazla demir içeriği ise Gelin Elması çeşidinde bulunmuştur. Pomolojik özellikler bakımından ise ortalama boy 53.93 mm ile 65.82 mm arasında; ortalama en 64.86 mm ile 76.56 mm arasında; meyve ağırlığı 96.99 g ile 184.25 g arasında belirlenmiştir. Sap kalınlığı ve sap uzunluğu en fazla Starking Delicious çeşidinde, en az ise Kızıl Ahmedi çeşidinde bulunmuştur. Suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) oranı %11.27 ile %14.23 arasında; sertlik oranı ise 14.29 libre ile 19.41 libre arasında değiştiği belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA99CZ28MR
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Sinan Coşkun Bu kişi benim

Mehmet Atilla Aşkın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Coşkun, S., & Aşkın, M. A. (2016). Bazı Yerli Elma Çeşitlerinin Pomolojik ve Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 120-131.