BibTex RIS Kaynak Göster

Optimization and Investigation of the Influences of Process Conditions on Quality Parameters during Production of Olive Oil Flavoured with Gooseberry

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 21 - 34, 01.09.2016

Öz

Olive fruits belonging to Memecik cultivar which is cultivated in Yatağan district of Muğla
was used in this study. Maturity index of harvested olive fruits was determined as 4.91. In harvested
fruits, firstly, analyses to determine physical and physico-chemical properties were carried out. Then
olive oil flavoured with gooseberry was produced according to an experimental design created with
central composite design using different temperatures, times and amounts of gooseberry. By adding
dried gooseberry fruits having specific aroma with high fiber content in olive paste at the malaxation
step of olive oil production, its effects on olive oil yield and quality parameters were investigated.
Additionally results were optimized using different temperatures, times and amounts of gooseberry in
malaxation process. Specific UV light absorption (K232, K270), free acidity and peroxide values were
determined in the produced virgin olive oils flavoured with gooseberry. Considering the results
obtained, during the production of gooseberry flavored olive oil, it was determined that the amount of
gooseberry must always be kept at low level while malaxation temperature and time must be at
moderate levels in order to obtain flavoured olive oil with high extraction yield and quality
parameters.

Altın Çilek Çeşnili Zeytinyağı Üretiminde İşlem Koşullarının Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi ve Optimizasyonu

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 21 - 34, 01.09.2016

Öz

Bu çalışmada Muğla İli Yatağan İlçesi’nde yetiştirilen Memecik çeşidi zeytin meyveleri kullanılmıştır. Hasat edilen meyvelerin olgunluk indeksi 4.91 olarak belirlenmiştir. Hasat edilen meyve örneklerinde ilk olarak fiziksel ve fiziko-kimyasal özelliklerin tespitine yönelik analizler yapılmıştır. Daha sonra farklı sıcaklık, süre ve altın çilek miktarları kullanılarak merkezi karma tasarım ile elde edilen deneme desenine göre altın çilek çeşnili zeytinyağları üretilmiştir. Zeytinyağı üretim prosesinin yoğurma aşamasında lif içeriği yüksek ve kendine has aromaya sahip kurutulmuş altın çilek meyveleri zeytin hamuruna ilave edilerek zeytinyağı verimi ve kalite parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Ayrıca yoğurma prosesinde farklı sıcaklık, süre ve altın çilek konsantrasyonları kullanılarak sonuçların optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Elde edilen altın çilek çeşnili zeytinyağlarında UV ışınında özgül absorbans değerleri (K232, K270), serbest asitlik ve peroksit değerleri saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde altın çilek çeşnili zeytinyağı üretimi sırasında yüksek ekstraksiyon verimi ve kalite parametrelerine sahip çeşnilendirilmiş zeytinyağı elde edebilmek için altın çilek konsantrasyonunun daima düşük seviyede tutulması; yoğurma sıcaklık ve süresinin ise ortalama değerlerde olması gerektiği belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA87JB65CD
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Latife Dalgıç Bu kişi benim

Gülcan Özkan Bu kişi benim

Erkan Karacabey Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Dalgıç, L., Özkan, G., & Karacabey, E. (2016). Altın Çilek Çeşnili Zeytinyağı Üretiminde İşlem Koşullarının Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi ve Optimizasyonu. Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2), 21-34.

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607