The aim of this study was to determine the effect of potassium iodide (KI) application
(0,01%) to mimic drought stress on bread wheat genotypes (cv. Nacibey and cv. Sönmez) grown in
well conditions. Analyses of minerals, amino and organic acids revealed that KI application well
created drought stress in bread wheat genotypes. Cv.Nacibey showed more drought resistance ability
than cv. Sönmez for minerals, amino and organic acids. Changes in minerals, amino and organic acids
are determined as well indicators to plants induced drought conditions. Besides, KI application could
also be successfully used to determine performance of bread wheat genotypes for drought conditions.
Bread wheat genotype drought potassium iodide mineral aminoa and organic acids
Bu çalışma ile normal koşullar altında yetiştirilen buğdaya uygulanan potasyum iyodürün bitkinin mineral, amino asit ve organic asit yapısında meydana getirdiği değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. KI uygulamasının ekmeklik buğdayda çok iyi bir kuraklık stresi oluşturduğu gerek mineraller ve gerekse amino ve orkanik asitlerdeki meydana gelen değişimlerden ortaya konmuştur. Bu çalışmada iki farklı ekmeklik buğday çeşidi (Nacibey ve Sönmez) kullanılmış ve tek doz halinde (%0,1) potasyum iyodür uygulanmıştır. Ekmeklik buğday çeşitlerinde Nacibey ekmeklik buğday çeşidi Sönmez ekmeklik buğday çeşidine göre mineral, amino asit ve organik asit değişimi yönünden daha yüksek değerler segilenmiştir. Bitkierdeki mineral madde, amino asit ve organik asit değişimi stres şartlarına maruz kalan bitkilerde bitkinin performansının ölçülmesinde çok iyi bir belirteçtir. KI uygulaması ile buğday çeşitlerinin strese masuz kalmadan normal gelişme koşullarında kurağa töleranslarının belirlenmesi ve kurağa dayanıklı bitkilerin tespiti mümkün olabilir.
Ekmeklik buğday çeşit kuraklık potasyum iyodür mineral madde amino ve organik asitler.
Diğer ID | JA96BT79TZ |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.