This study was carried out in a randomized complete blocks design with four replications
during the growing seasons of 2010 and 2011 in order to determine the effects of microbial fertilizer
and plant activator applications on carrot yield and some physicochemical parameters. ‘Maestro’carrot
variety was used in this experiment and total yield, root weight, root diameter, root lenght, pH and
TSS contents were studied. The highest root weight (95.6 g); total yield (7.17 t/da) and pH (6.64) were
determined in Crop-Set application. At the end of the experiments, it was observed that root length
ranged from 12.5 to 15.0 cm; average root diameter ranged from 25.6 to 28.5 mm; average total
soluble solids content ranged from 10.2 to 10.8%. A positive and significant correlation was
determined between root weight and root diameter (r=0.56). Total yield was positively and
significantly correlated with root diameter (r=0.57) and root weight (r=0.99). Also, total soluble solids
was negative and significantly associated with pH (r=-0.33).
Plant activator Daucus carota carrot microbial fertilizer yield
Deneme; organik yetiştiricilikte kullanılan bitki aktivatörü ve mikrobiyal gübre uygulamalarının havucun verim ve bazı fizikokimyasal parametreleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla, 2010-2011 yıllarında Konya ili Karapınar ilçesinde tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Denemede ‘Maestro’ havuç çeşidi kullanılmış, organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen havuç bitkisinin toplam verimi, kök ağırlığı, kök eni, kök uzunluğu, pH’sı ve SÇKM içeriği incelenmiştir. Kök ağırlığı (95.6 g); toplam verim (7.17 t.ha-1) ve pH (6.64) bakımından Cropset uygulaması ilk sırada yer almıştır. Kök uzunluğu en yüksek Vitormone ve Biosaps uygulamalarında (15.0 cm); en geniş kök eni Fosfert uygulamasında (28.5 mm); en yüksek suda çözünebilir kuru madde içeriği ise Biosaps uygulamasında (%10.8) tespit edilmiştir. Havucun incelenen fizikokimyasal özelliklerinden kök ağırlığı ve kök eni (r=0.56); toplam verim ve kök eni (r=0.57); toplam verim ve kök ağırlığı (r=0.99) arasında pozitif korelasyon, SÇKM ve pH (r=-0.33) arasında ise negatif korelasyon tespit edilmiştir.
Diğer ID | JA96TZ23PP |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.