The purpose of this study was to determine the effect of some quality characters on protein
content by certain statistical methods. Besides, usability’s of some quality characters, affecting protein
content in breeding programs were analyzed. In the study the effects of sedimentation, thousand seed
weight, test weight, gliadine index and gluten on protein content were examined by correlation, path
analysis, multiple regression analysis and principal component analysis and the most effective quality
characters were determined. Results revealed that sedimentation, gliadin and gluten were as the most
effective quality parameters.
Bu çalışmada ekmeklik buğdayda kalitenin önemli göstergesi olan protein oranına etki eden kalite unsurlarının protein üzerine etki derecelerini belirli istatistiki metotlar kullanılarak ortaya koymak amaçlanmıştır. Ayrıca proteine etki eden kalite unsurlarının bitki ıslahında kullanılabilme olanaklarını araştırmak bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. Çalışmada sedimentasyon, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, gliyadin indeksi ve gluten bant değerlerinin protein oranı üzerine etkisi korelasyon, path analizi, çoklu regresyon analizi ve ana bileşenler analizi yöntemlerine göre analiz edilerek en uygun kalite unsurları belirlenmiştir. Sonuç olarak sedimentasyon, gliyadin ve gluten protein oranına en etkili kalite unsurları olarak belirlenmiştir.
Ekmeklik buğday korelasyon path analizi çoklu regresyon ana bileşenler analizi protein oranı.
Diğer ID | JA22GC64CC |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 9 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.