BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Some Quality Components in Bread Wheat (Triticum aestivum L.) by Different Statistical Methods

Yıl 2014, Cilt: 9 Sayı: 2, 59 - 68, 01.09.2014

Öz

The purpose of this study was to determine the effect of some quality characters on protein
content by certain statistical methods. Besides, usability’s of some quality characters, affecting protein
content in breeding programs were analyzed. In the study the effects of sedimentation, thousand seed
weight, test weight, gliadine index and gluten on protein content were examined by correlation, path
analysis, multiple regression analysis and principal component analysis and the most effective quality
characters were determined. Results revealed that sedimentation, gliadin and gluten were as the most
effective quality parameters.

Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Bazı Kalite Parametrelerinin Farklı İstatistiki Metodlarla İncelenmesi

Yıl 2014, Cilt: 9 Sayı: 2, 59 - 68, 01.09.2014

Öz

Bu çalışmada ekmeklik buğdayda kalitenin önemli göstergesi olan protein oranına etki eden kalite unsurlarının protein üzerine etki derecelerini belirli istatistiki metotlar kullanılarak ortaya koymak amaçlanmıştır. Ayrıca proteine etki eden kalite unsurlarının bitki ıslahında kullanılabilme olanaklarını araştırmak bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. Çalışmada sedimentasyon, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, gliyadin indeksi ve gluten bant değerlerinin protein oranı üzerine etkisi korelasyon, path analizi, çoklu regresyon analizi ve ana bileşenler analizi yöntemlerine göre analiz edilerek en uygun kalite unsurları belirlenmiştir. Sonuç olarak sedimentasyon, gliyadin ve gluten protein oranına en etkili kalite unsurları olarak belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22GC64CC
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Murat Olgun Bu kişi benim

Özcan Yorgancılar Bu kişi benim

Zekiye Budak Başçiftçi Bu kişi benim

Nazife Gözde Ayter Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Olgun, M., Yorgancılar, Ö., Budak Başçiftçi, Z., Ayter, N. G. (2014). Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Bazı Kalite Parametrelerinin Farklı İstatistiki Metodlarla İncelenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 59-68.

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607