This study was carried out in Konya/Karapınar between 2010-2011 years in order to
determine the effects of microbial fertilizer and plant activator applications on the quality
characteristics of carrot with using the randomized block design. In the experiment, total phenolic
content, antioxidant activity, β-carotene, total sugar and dry matter contents were examined. The
highest antioxidant activity (46.67 % inhibition) and highest total compounds of phenolic (101.1 mg
GAE/100 g) were determined in Biosaps application. However in 2011, the highest total phenolic
content was obtained from Vitormone application (101.6 mg GAE/100 g). In 2010-2011, the amount
of β-carotene level was varied104.29-210.10 ug/gr. In 2010, the highest value of dry matter content
(14.6%) was found to be in Vitormone, Cropset and Biosaps, but in 2011, similar value (14.5 %) was
determined only in Vitormone application. The maximum content of total sugar was obtained 7.76
g/100g from Fosfert application. The use of microbial fertilizer provided a positive contribution on the
quality characteristics of a carrot.
Carrot quality characteristics plant activator microbial fertilizer
Bu araştırma; farklı içerikli mikrobiyal gübre ve bitki aktivatörü uygulamalarının havucun kalite özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla, 2010-2011 yıllarında Konya ili Karapınar ilçesinde tesadüf blokları deneme desenine göre gerçekleştirilmiştir. Denemede toplam fenolik madde, antioksidan aktivite, β karoten, toplam şeker ve kuru madde içerikleri incelenmiştir. En yüksek antioksidan aktivite (%46.67 inhibition), toplam fenolik madde (101.1 mg GAE/100 g) içerikleri Biosaps uygulamasında belirlenmiştir. Fakat 2011 yılında ise toplam fenolik madde en yüksek Vitormone (101.6 mg GAE/100 g) uygulamasında tespit edilmiştir. 2010-2011 yıllarında β karoten içeriği 104.29-210.10 µg/gr arasında değişmiştir. Kuru madde içeriği 2010 yılında en yüksek Vitormone, Cropset ve Biosaps (%14.6) uygulamalarında bulunmasına rağmen, 2011 yılında ise benzer şekilde Vitormone (%14.5) uygulamasında tespit edilmiştir. Toplam şeker içeriği en yüksek Fosfert uygulamasında (7.76 g/100 g) elde edilmiştir. Mikrobiyal gübre kullanımı havucun kalite özellikleri üzerine olumlu katkı sağlamıştır.
Diğer ID | JA42RD63GM |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.