BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of Protein Content in Bread Wheat Cultivars (Triticum aestivum L.) by Three Protein Analysis Methods

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 2, 80 - 87, 01.09.2013

Öz

The purpose of this study was to determine differences among bread wheat cultivars
(Harmankaya, Müfitbey, İkizce, Sönmez, Altay, Dağdaş, Bezostaja, Çetinel, Tekirdağ, Tosunbey,
Pehlivan and Presto) and protein analysis methods (Kjeldahl, NIR and Dumas). Differences between
bread wheat cultivars and protein analysis methods were found as significant at 1%. The highest
protein content was taken from Dumas analysis method. Besides, Harmankaya had the lowest protein
content, while Dağdaş and Altay cultivars had the highest protein contents in all protein analysis
methods. NIR analysis method was revealed as safe, fast and chipest method, and it could be used
scientific studies and flour industry.

Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinde Protein Oranının Üç Farklı Analiz Yöntemine Göre Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 2, 80 - 87, 01.09.2013

Öz

Çalışmamızda ekmeklik buğday çeşitlerinin protein oranları üç farklı yöntemle belirlenmiş, ekmeklik buğday çeşitleri ve analiz yöntemleri arası farkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Harmankaya, Müfitbey, İkizce, Sönmez, Altay, Dağdaş, Bezostaja, Çetinel, Tekirdağ, Tosunbey, Pehlivan, Presto, Mirzabey çeşitlerine ait protein oranları Kjeldahl, NIR ve Dumas yöntemleriyle belirlenmiş ve gerek çeşitler ve gerekse protein analiz yöntemleri arası farklılıklar ortaya konmuştur. Çalışmada protein analiz yöntemleri ve çeşitler arasındaki farklılıklar %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Dumas protein yöntemi en fazla protein oranını vermiştir. En fazla protein oranı her üç yöntemde de Dağdaş ve Tosunbey ekmeklik buğday çeşitlerinden elde edilirken; en az protein oranı yine her üç töntemde de Harmankaya ekmeklik buğday çeşidinden elde edilmiştir. NIR protein analiz yöntemi ile Kjedahl analiz yöntemi benzer yöntemler olarak belirlenmiştir. NIR protein analiz yöntemi analizinde kimyasal madde kullanılmaması, birim analizin hızlı ve analiz maliyetinin düşük olması ve az miktarda örnek miktarı ile sonuç alınabilmesi ve her şeyden önce sonuçlarının güvenilir olması dolayısıyla hem bilimsel çalışmalarda ve hem de un sanayinde güvenle kullanılabilecek bir protein analiz yöntemi olarak belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA98SR68MC
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Murat Olgun Bu kişi benim

Zekiye Budak Başçiftçi Bu kişi benim

N.gözde Ayter Bu kişi benim

İmren Kutlu Bu kişi benim

Arzu Akın Bu kişi benim

Yaşar Karaduman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Olgun, M., Budak Başçiftçi, Z., Ayter, N., Kutlu, İ., vd. (2013). Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinde Protein Oranının Üç Farklı Analiz Yöntemine Göre Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 80-87.