The aim of the study was to investigate essential oil contents and compositions and
suitability to international codex of anise (Pimpinella anisum L.), fennel (Foeniculum vulgare Mill.),
coriander (Coriandrum sativum L.), cumin (Cuminum cyminum L.) and dill (Anethum graveolens L)
grown in Burdur. Species used in research were produced in 2010. According to research result,
essential oil content of species was 2.68, 2.74, 3.02, % 1.82 and 3.02 percent for anise, fennel, dill,
cumin, coriander, respectively, and main component of the essential oils were anethol (% 90.35),
trans-anethol (% 85.27), carvone (% 71.80), 2-caren-10-al (% 50.02) ve linalool (% 95.56) for anise,
fennel, dill, cumin, coriander respectively. All species, except cumin were suitable to ASTA
standards in terms of essential oil content. This situation can provide a significant advantage in the
export of these species.
Essential oil content essential oil compositions Umbelliferae
Çalışmada, Burdur ilinde tarımı yapılan anason (Pimpinella anisum L.), rezene (Foeniculum
vulgare Mill.), kişniş (Coriandrum sativum L.), kimyon (Cuminum cyminum L.) ve dereotu (Anethum
graveolens L.) türlerinin uçucu yağ oranları ve bileşenleri belirlenerek uluslararası kodekslere
uygunluğu araştırılmıştır. Araştırmada 2010 yılı ürünleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma
bulgularına göre, anasonun % 2,68, rezenenin % 2,74, dereotunun % 3,02, kimyonun % 1,82 ve
kişnişin % 0,32 oranında uçucu yağ içerdiği ve uçucu yağların ana bileşenlerinin sırası ile anethol (%
90,35), trans-anethol (% 85,27), carvone (% 71,80), 2-caren-10-al (% 50,02) ve linalool (% 95,56)
olduğu belirlenmiştir. Araştırmada kimyon hariç diğer türlerin uçucu yağ içeriği bakımından ASTA
standartlarına uygun olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun, bahsi geçen türlerin özellikle yurt dışına
pazarlanmasında önemli bir avantaj oluşturacağı düşünülmektedir.
Diğer ID | JA96FB26BM |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.