BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Foliar Applied Zinc on Yield, Mineral Element Contents and Biochemical Properties of Pear Varieties Grafted to BA-29 Rootstock

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 1, 93 - 106, 01.06.2012

Öz

In this study, the effects of foliar zinc application on yield, fruit quality characteristics,
mineral content, chemical and biochemical properties of three different pear cultivars (Akca, Santa
Maria and Deveci) under the semi arid ecological conditions of Tokat Province were investigated.
Zinc (Zn) application did not cause any significant differences on fruit yield, average fruit weight and
the average geometric diameter of pear varieties. But the fruit flesh hardness of Akca variety was
significantly reduced (P< 0,05) with the zinc application. While zinc application reduced the titratable
acidity (TA) from 0,33 g/100 g to 0,15 g/100 g of Akca variety, TA of Deveci variety significantly
increased from 0,22 g/100 g to 0,28 g/100 g. Zinc application significantly (P< 0,05) reduced the total
phenolics of Akca and Deveci varieties. Similarly, the zinc application significantly (P< 0,01) reduced
the total antioxidant activity of Akca variety according to the radical scavenging activity (ABTS) test
as well as the Ferric ions (Fe+3) reducing antioxidant power assay (FRAP) test. Foliar Zn application
significantly (P < 0,01) increased the fruit Zn concentrations of all varieties, whereas changes in N, P,
K, Ca, Mg, Fe, Mn and Cu concentrations were not significant. The results revealed that foliar Zn
application has no significant effect on yield and fruit weight of pear cultivars, whereas FRAP levels
were significantly (P< 0,01) lowered and Zn concentration of fruits were increased (P< 0,01).

Yapraktan Uygulanan Çinko’nun BA-29 Anacı Üzerine Aşılı Armut Çeşitlerinin Verimi, Mineral Element İçeriği ve Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 1, 93 - 106, 01.06.2012

Öz

Tokat ekolojik koşullarında yapılan bu çalışmada, 3 farklı armut çeşidinde (Akça, Santa Maria
ve Deveci) verim, meyve kalite özellikleri, mineral madde içeriği, kimyasal ve biyokimyasal
özellikler üzerine yapraktan çinko uygulamasının etkileri araştırılmıştır. Çinko (Zn) uygulaması armut
çeşitlerinin meyve verimi, ortalama meyve ağırlığı ve ortalama geometrik çapı üzerine önemli bir
farklılık meydana getirmemiştir. Fakat Akça çeşidinin meyve eti sertliği çinko uygulaması ile önemli
ölçüde (P< 0,05) azalmıştır. Çinko uygulaması Akça çeşidinin titre edilebilir asit (TA) içeriğini 0,33
g/100 g’dan 0.15 g/100 g’a düşürürken, Deveci çeşidinin TA içeriğini 0,22 g/100 g’dan 0,28 g/100 g’a
yükselmiştir. Çinko uygulaması Akça ve Deveci çeşidinin toplam fenolik miktarını önemli düzeyde
(P< 0,05) azaltmıştır. Benzer şekilde çinko uygulaması Akça çeşidine ait toplam antioksidan
aktivitesini hem ABTS (P< 0,01) testine göre hem de demir indirgenme (FRAP) (P< 0,01) testine göre
önemli düzeyde azaltmıştır. Yapraktan uygulanan Zn’nin bütün çeşitlerin meyve Zn
konsantrasyonlarını önemli oranda (P< 0,01) arttırdığı, buna karşın N, P, K, Ca Mg, Fe, Mn ve Cu
konsantrasyonlarında çok önemli bir artışın olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, yapraktan Zn
uygulamasının ağaç verimine ve meyve verimine herhangi bir etkisinin olmadığı, FRAP düzeylerinde
ise önemli (P< 0,01) oranda düşüş meydana getirdiği, buna karşın meyve Zn konsantrasyonunu ise her
üç çeşitte de önemli oranda (P< 0,01) arttırdığı görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69AB36CF
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Halil Erdem Bu kişi benim

Burhan Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdem, H., & Öztürk, B. (2012). Yapraktan Uygulanan Çinko’nun BA-29 Anacı Üzerine Aşılı Armut Çeşitlerinin Verimi, Mineral Element İçeriği ve Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 93-106.