Bu çalışma, Burdur ili su ürünleri tür ve tüketim tercihlerini tespit etmek amacı ile yapılmıştır.
Tüketici tercihleri için anketler önemli bir bilgi toplama kaynağıdır. Çalışma, rastlantısal örnekleme
yöntemine göre 17–78 yaş aralığında, 300 denek ile yüz yüze görüşülerek 16 anket sorusu
uygulanarak yapılmıştır. Burdur’da yaşayanların %88.3’ ünün balık tükettiği görülmüştür. Balık
tüketenlerin öncelikli tercihlerinin, deniz balıklarından hamsi balığını (%91.0), tatlı su balıklarından
alabalığı (%98.1) olduğu belirlenmiştir. Eğitim seviyesi bakımından, %18.8 ile en az balık tüketen
ilköğretim grubudur. Sonuçlar balık tüketiminin eğitim düzeyi ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Tüketimin artması için gerekli eğitim çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
This study was conducted to determine the fishery product preferences of consumers in
Burdur province. A questionnaire study is an important tool that provides to collect information from
the participants. Study was carried out face to face with 300 participants who were in range of 17-78
age with a 16 questions using randomized sampling. It was found that 88.3% of the people in Burdur
consumed fisheries. It was determined that 91 and 98.1 percent of participants preferred anchovy as
sea fish and trout as freshwater fish, respectively. People who had primary school education level had
the least fishery consumption with 18.8%. Results showed that fishery consumption is associated with
the education level. It is suggested to start necessary education projects in order to increase the
consumption level.
Fishery products consumption questionnaire preferences Burdur
Diğer ID | JA39RT24VU |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.