Global warming is a term used for rise in the temperature of earth surface due to
emitted anthropogenic gases causing greenhouse effect. It is important to take some measures to
decrease global warming as we are expecting to have the hottest summer of latest 150-year. Climate
models used by Intergovernmental Panel on Climate Change revealed that between 1990 and 2100
global surface temperature will increase at about 1.4-5.8 °C and due to this increase, changes in
climate will continue. Temperature in Turkey is expected to increase 1-3 °C until year 2050.
Greenhouse gases emitted from agriculture are factors contributing to global warming. In order to
decrease greenhouse gases emitted from animal agriculture, as animal scientists we have duties to
perform. Purpose of this study is to highlight effect of greenhouse gases in global warming and try to
present measures can be taken for animal agriculture.
Global warming greenhouse gases Animal agriculture animal scientist
İnsan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma denmektedir. Özellikle son 150 yılın en sıcak yaz aylarını beklediğimiz bu yıllarda küresel ısınmayı azaltacak önlemlerin alınması önem taşımaktadır. Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin temel aldığı en gelişmiş iklim modelleri, küresel yüzey sıcaklıklarında 1990-2100 döneminde ortalama 1.4 - 5.8 °C artış olacağını ve bu artışa bağlı olarak, iklimde gözlenen değişikliklerin süreceğini öngörmektedir. 2050 yılına değin Türkiye üzerindeki yıllık ortalama sıcaklıklarda yaklaşık 1-3°C artış olacağı tahmin edilmektedir. Küresel ısınmaya etki eden faktörlerden biri de tarım faaliyetleri sonucunda çıkan sera gazlarıdır. Tarım içinde hayvancılık faaliyetinden salınan sera gazlarının azaltılması için zooteknist olarak bizlere görev düşmektedir. Bu çalışmanın amacı küresel ısınmada sera gazlarının önemini ve hayvancılık faaliyetinden kaynaklanan sera gazı salınımını azaltacak önlemleri ortaya koymaktır.
Diğer ID | JA54AJ23NH |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.