BibTex RIS Kaynak Göster

Comparasion of Scent Quality of Organic and Conventional Oil-Bearing Rose (Rosa Damascena Mill.)

Yıl 2010, Cilt: 5 Sayı: 2, 9 - 14, 01.09.2010

Öz

Oil-bearing rose (Rosa damascena Mill.) is the most important species, producing a highvalue
aromatic oil, which is used in the fragrance and cosmetic industries. The organic oil-bearing
rose cultivation has become more important in the recent years. In Göller region of Turkey, 110 kg
organic rose oil was produced from organic farming areas in 2009. The aim of this study was to
determine the main scent differences between organic and conventional rose oils produced from Baş-
Koop in Başmakçı/Afyonkarahisar. Rose oils produced by hydro-distillation were analyzed by
GC/MS for essential oil composition. In the conventional production, the composition of the first
distillation oil was 25.63% citronellol, 12.07% geraniol, 5.82% nerol and 35.06% paraffins, and the
composition of the second distillation oil was 37.05% citronellol, 30.62% geraniol, 14.92% nerol and
0.67% paraffins. In the organic production, the composition of the first distillation oil was 20.47%
citronellol, 9.32% geraniol, 4.60% nerol and 48.33% paraffins, and the composition of the second
distillation oil was 37.48% citronellol, 30.50% geraniol, 15.54% nerol and 2.80% paraffins. The
results of this study showed that the rose oil composition was different in the first distillation oils, but
was similar in the second distillation oils between organic and conventional rose oils. Organic rose
oils contained less amount of methyl eugenol which has mutagenic and allergic reactions.

Organik ve Konvensiyonel Gül (Rosa damascena Mill.) Yağlarının Koku Kalitesinin Karşılaştırılması

Yıl 2010, Cilt: 5 Sayı: 2, 9 - 14, 01.09.2010

Öz

Yağ gülü (Rosa damascena Mill.), sahip olduğu yüksek kalitedeki aromatik bileşenler nedeniyle parfüm ve kozmetik endüstrisinde değerlendirilen en önemli kokulu gül türüdür. Son yıllarda organik gül yağı üretimi büyük önem kazanmış, 2009 yılında Göller yöresinde 110 kg organik gül yağı elde edilmiştir. Bu araştırmada, Başmakçı Gül Kooperatifi (Baş-Koop) tarafından üretilen organik güllerden elde edilen gül yağının konvensiyonel gül yağı ile koku özellikleri karşılaştırılmıştır. Su distilasyonu ile elde edilen gül yağlarının GC/MS ile uçucu yağ kompozisyonları tespit edilmiştir. Birinci distilasyon ürünü konvensiyonel gül yağının önemli uçucu yağ bileşenleri %25.63 sitronellol, %12.07 geraniol, %5.82 nerol ve %35.06 parafinler olarak, ikinci distilasyon ürünü konvensiyonel gül yağının önemli uçucu yağ bileşenleri %37.05 sitronellol, %30.62 geraniol, %14.92 nerol ve %0.67 parafinler olarak saptanmıştır. Birinci distilasyon ürünü organik gül yağının önemli uçucu yağ bileşenleri ise %20.47 sitronellol, %9.32 geraniol, %4.60 nerol ve %48.33 parafinler olarak, ikinci distilasyon ürünü organik gül yağının önemli uçucu yağ bileşenleri %37.48 sitronellol, %30.50 geraniol, %15.54 nerol ve %2.80 parafinler olarak saptanmıştır. Sonuç olarak birinci distilasyon ürünü organik ve konvensiyonel gül yağları arasında farklı, ikinci distilasyon ürünü organik ve konvensiyonel gül yağları arasında ise benzer koku kompozisyonu olduğu tespit edilmiştir. Gül yağında mutagenik ve alerjik reaksiyonlara neden olan metil öjenol maddesi, organik gül yağlarında daha düşük miktarlarda bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA67UE63HD
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Hasan Baydar Bu kişi benim

Nilgün Göktürk Baydar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2010
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Baydar, H., & Göktürk Baydar, N. (2010). Organik ve Konvensiyonel Gül (Rosa damascena Mill.) Yağlarının Koku Kalitesinin Karşılaştırılması. Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2), 9-14.