Araştırma; fiğ ve karabuğday yeşil gübrelemesine ahır gübre
ilavesinin yazlık ekilen buğdayın verim,
bazı verim özellikleri ve protein içeriğine etkilerini araştırmak amacıyla
yürütülmüştür. Deneme; Isparta koşullarında 2017 yılında Koç-2015 yazlık
ekmeklik buğday çeşidi kullanılarak Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3
tekerrürlü olarak kurulmuştur.
Araştırmada,
geleneksel gübreleme (kontrol), ahır gübre uygulaması, fiğ yeşil gübreleme,
karabuğday yeşil gübreleme, fiğ yeşil gübreleme+ahır gübreleme ve karabuğday
yeşil gübreleme+ahır gübreleme uygulamaları denenmiştir. Araştırmada, buğdayın
en uzun bitki boyu (80.7 cm), başak boyu (10.1 cm), m2’de başak
sayısı (357.7 adet/m2), tane verimi (348.3 kg/da) ve protein oranı
(%14.6) geleneksel gübre uygulamasından, 1000 tane ağırlığı (47.3 g) ise fiğ
yeşil gübreleme+ahır gübre uygulamalarında belirlenmiştir. Uygulamalar arasında
hektolitre ağırlığı bakımından fark bulunmamıştır. Yeşil gübreleme ve ahır
gübre uygulamaları karşılaştırıldığında, en yüksek değerler fiğ yeşil
gübreleme+ahır gübre uygulamalarında tespit edilmiştir. 1000 tane ağırlığı
dışında genellikle en düşük değerler ise karabuğday yeşil gübrelemesinden elde
edilmiştir.
Isparta ekolojik koşullarında yazlık olarak yetiştirilen buğdayda daha
yüksek tane verimi ve protein oranından dolayı geleneksel gübre uygulaması
önerilmektedir. Ancak sürdürülebilir tarım koşullarında, fiğ yeşil gübreleme+ahır
gübresi uygulaması kabul edilebilir verim miktarı ve protein oranı bakımından
alternatif olabilecek durumdadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 6 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 20 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.