Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Termal Suların Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’de Çimlenme ve Bazı Fide Gelişim Özelliklerine Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 13 Sayı: 2, 1 - 6, 31.12.2018

Öz

Bu
araştırma, farklı termal suların fasulye
çeşitlerinde çimlenme ve bazı fide gelişim özelliklerine etkileri belirlemek
amacıyla 2016-2017 yıllarında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Tarla Bitkileri Bölümü laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada bitki
materyali olarak 3 kuru fasulye çeşidi (Burgan, Oturak Şeker ve Sarıkız
çeşitleri) tohumu kullanılmıştır. Termal su örnekleri ise Sandıklı (Afyonkarahisar), Gazlıgöl
(Afyonkarahisar), Karahayıt (Denizli), Pamukkale (Denizli), Ilgın (Konya),
Simav (Kütahya) ve Buharkent (Aydın) yörelerindeki kaplıcalardan toplanmıştır.
Çimlendirme denemeleri kağıt arası
 yöntemiyle laboratuvar koşullarında yürütülmüştür.
Denemeler, Tesadüf Parselleri Deneme Deseninde Faktöriyel Düzene göre 3
tekrarlamalı olarak kurulmuştur.



İncelenen
özelliklere ilişkin verilerle yapılan varyans analiz sonuçlarına göre, tüm
özelliklerde çeşit x uygulama interaksiyonu önemli bulunmuştur. En yüksek
çimlenme hızı (%93.33), çimlenme gücü (% 94.44) ve vigor indeksi (672) kontrol
parsellerinde, en kısa çimlenme süresi (2.07) kontrol parsellerinde, sürgün
uzunluğu (5.70 cm) ve fide yaş ağırlığı (2.43 g) Karahayıt kaplıcasında, kök
uzunluğu (7.07 cm) ve fide kuru ağırlığı (0.602 g) kontrol parsellerinde
saptanmıştır.

Kaynakça

  • Azkan, N., 2002. Yemeklik Tane Baklagiller. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 40, Bursa.
  • Çalışkan, S., Aytekin, R.İ., Çalışkan, M.E., 2017. Tam ve Kısıtlı Sulama Uygulamalarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Çeşitlerinde Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2017, 26 (Özel Sayı): 62−67.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metodları II). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:1021, Ders Kitabı: 295, Ankara.
  • FAO, 2016. Food and Agriculture Organization. Erişim Tarihi: 10.06.2018. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
  • Özkorkmaz, F., Yılmaz, N., 2017. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve Börülcede (Vigna unguiculata L.) Çimlenme Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi,2017; 7(2): 196-200.
  • Richards, L.A., 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. us Salinity Lab. Staff Goverment Print Office, Washington.
  • Seymen, B., Önder, M., 2015. Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinde Tuzluluğun Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 2(2): 109-115.

The Effects of Different Thermal Waters on Germination and Some Seedling Growth Properties of Beans (Phaseolus vulgaris L.)

Yıl 2018, Cilt: 13 Sayı: 2, 1 - 6, 31.12.2018

Öz

This research was carried out to determine the effects of different thermal waters on germination and different seedling growth characteristics of bean cultivars in.  The seeds of three beans varieties (Burgan, Şeker and Sarıkız) and  thermal water samples from the thermal springs of Sandıklı (Afyonkarahisar), Gazlıgöl (Afyonkarahisar), Karahayıt (Denizli), Pamukkale (Denizli), Ilgın (Konya), Simav (Kütahya) and Buharkent (Aydın) were used as material in the study. Germination tests were carried out the between-paper (BP) method in laboratory conditions. Experiments were established with 3 replications according to the randomized factorial design. According to the results of variance analysis, cultivar x application interaction was found significant in all characteristics. The highest germination rate (93.33%), germination power (94.44%) and vigor index (672) were determined in control plots while the shortest germination time was (2.07 days) in control plots, shoot length (5.70 cm) and fresh seedling weight were (2.43 g) in Karahayıt spring, root length (7.07 cm) and dry seedling weight (0.602 g) were detected in the control plots.

Kaynakça

  • Azkan, N., 2002. Yemeklik Tane Baklagiller. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 40, Bursa.
  • Çalışkan, S., Aytekin, R.İ., Çalışkan, M.E., 2017. Tam ve Kısıtlı Sulama Uygulamalarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Çeşitlerinde Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2017, 26 (Özel Sayı): 62−67.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metodları II). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:1021, Ders Kitabı: 295, Ankara.
  • FAO, 2016. Food and Agriculture Organization. Erişim Tarihi: 10.06.2018. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
  • Özkorkmaz, F., Yılmaz, N., 2017. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve Börülcede (Vigna unguiculata L.) Çimlenme Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi,2017; 7(2): 196-200.
  • Richards, L.A., 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. us Salinity Lab. Staff Goverment Print Office, Washington.
  • Seymen, B., Önder, M., 2015. Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinde Tuzluluğun Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 2(2): 109-115.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Ebru Abacı Bu kişi benim

Muharrem Kaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 22 Haziran 2018
Kabul Tarihi 26 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Abacı, E., & Kaya, M. (2018). Farklı Termal Suların Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’de Çimlenme ve Bazı Fide Gelişim Özelliklerine Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2), 1-6.