Kurak
koşullar altında Konya Karapınar'da, farklı zeolit dozlarının bakiye etkisi ve
farklı su seviyelerinin tatlı mısırın (Zea mays saccharat. Sturt. var. BATEM Tatlı) verim ve kalitesine olan
etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme
Deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ana konuları zeolit dozları (Z0,
Z3, Z6, Z9 ve Z12 t da-1) oluştururken, alt konuları ise su kısıtı
konuları (I50: 0.50, I75: 0.75 ve I100:1.00) oluşturmuştur. Sonuçlar, değişen
sulama etkinliği oranları ile birlikte her bir zeolit dozunun verim ve verim
bileşenlerini etkilediğini göstermiştir. Su kullanım etkinliğinin, zeolit ve
sulama uygulamalarından etkilendiği tespit edilmiştir. En yüksek verim (629 kg da-1),
Z9-I100 uygulamasından elde
edilmiştir. Deneme yıllarında, aynı uygulamalarda sulama suyu miktarı 442 mm
olarak tespit edilmiştir. Ayrıca zeolit uygulamaları mısır koçanı ağırlığı,
hasat nemi, hektolitre ağırlığı ve tahılların bazı besin içerikleri gibi bazı
kalite parametrelerinin içeriğini etkilediği tespit edilmiştir.
The
resudial effects of different zeolite doses and water levels on yield and
quality of sweet corn (Zea mays saccharat. Sturt. var. BATEM Tatlı) were evaluated under arid
conditions in Karapınar, Konya, Turkey. The experiment was conducted in a split-plot design with three replications. The main plots
were formed of zeolite doses (Z0,
Z3, Z6, Z9 and Z12 t da-1)
while the sub plots were formed of water stress (I50: 0.50, I75:
0.75 and I100:1.00). The
results showed that in each doses of zeolite with changes in the rate of
irrigation efficiency affected the yield and yield components. Water use
efficiency was affected by zeolite and irrigation treatments. The highest
yield, 629 kg da-1, was obtained from Z9-I100
application. In the experimental years, irrigation water amount of the same
treatment was determined as 442 mm. Also, zeolite
treatments affected the content of some quality parameters such as weight of
corn cobs, harvest moisture, hectoliter amounts and some nutrient contents of
grains.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 28 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.