Safflower (Carthamus tinctorius L.) has been traditionally grown for vegetable oil sources
in Isparta province. In this research conducted at Süleyman Demirel University, Faculty of
Agriculture, Department of Field Crops in 2004 and 2005 years, agricultural and technological
characteristics of Gelendost lines (Gelendost-1 and Gelendost-2) selected from Isparta safflower
population were compared with control varieties (Dinçer 5-118, Yenice 5-38 and Remzibey 05). It
was obtained that Gelendost lines showed in general low performance with agronomic properties but
high performance with technological properties. Spiny genotypes (Remzibey 05 and Gelendost-1)
gave more oil percentages than that of spineless genotypes (Dinçer 5-118, Yenice 5-38 and Gelendost-
2). Average oil content of Gelendost-1 was 26.7%, which was as high as the highest oil containing
variety Remzibey 05. Gelendost lines had seed oil rich in linoleic acid and poor in oleic acid. Yenice
5-38 placed in the first rank for the highest linoleic acid content (81.6% and 81.5%, respectively)
followed by Gelendost-2 (81.5% and 80.2%, respectively) in both trial years. Total tocopherol
contents in safflower oil were between 131.6 mg/100 g in Dinçer 5-118 oil and 163.2 mg/100 g in
Gelendost-1 oil. Tocopherol components were identified, namely, alpha-, beta-, and gammatocopherols
in safflower oil. It was determined that the major tocopherol component was α-
tocopherol. The highest α-tocopherol content was 149.5 mg/100 g in Remzibey 05 in 2004 and 159.6
mg/100 g in Gelendost-1 in 2005.
Safflower Carthamus tinctorius yield and yield components oil and tocopherol Composition
2004 ve 2005 yıllarında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri
Bölümü'nde yürütülen bu araştırmada, Gelendost ilçesinden toplanan aspir populasyonundan seçerek
geliştirilen Gelendost aspir hatlarının (Gelendost-1 ve Gelendost-2) tarımsal ve teknolojik özellikleri
standart çeşitlerle (Dinçer 5-118, Yenice 5-38 ve Remzibey 05) karşılaştırılmıştır. Gelendost hatları
kontrol çeşitlere göre tarımsal özellikleri yönüyle düşük, teknolojik özellikleri yönüyle yüksek
performans sergilemişlerdir. Dikenli genotipler (Remzibey 05 ve Gelendost-1) dikensiz genotiplere
(Dinçer 5-118, Yenice 5-38 ve Gelendost-2) göre daha yüksek yağ oranı vermişlerdir. Gelendost-1
hattının ortalama yağ oranı %26.7 olarak saptanmış ve bu oran en yüksek yağ içeren çeşidin
(Remzibey 05) oranına çok yakın bulunmuştur. Gelendost hatları linoleik asitce zengin, oleik asitce
fakir olan bir yağ ürettikleri saptanmıştır. Her iki deneme yılında da en yüksek linoleik asit oranları
(sırasıyla %81.6 ve %81.5) Yenice 5-38 çeşidinden elde edilmiş, onu sırasıyla %81.5 ve %80.2 ile
Gelendost-2 hattı takip etmiştir. Aspir yağının toplam tokoferol içeriği 131.6 mg/100 g (Dinçer 5-118)
ile 163.2 mg/100 g (Gelendost-1) arasında değişmiştir. Aspir yağında bulunan tokoferol
komponentlerinden (α-, β-, γ- ve δ- tokoferoller) en önemlisinin α-tokoferol olduğu belirlenmiştir. En
yüksek α-tokoferol içeriği 2004 yılında 149.5 mg/100 g ile Remzibey 05 çeşidinin yağında ve 2005
yılında 159.6 mg/ 100 g ile Gelendost-1 hattının yağında bulunmuştur.
Aspir Carthamus tinctorius verim ve verim özellikleri yağ asitleri ve tokoferol
Diğer ID | JA56JR48ZS |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.