As in other plants, application of genetic engineering in Citrus requires availability of genes for
desired traits and development of genetic transformation methods. Once these conditions are met, traits
that can not be integrated into the Citrus genome by conventional breeding could be introduced to citrus
by genetic engineering. Hence, a number of studies were conducted in Citrus and transgenic citrus plants
were produced from different types of plant material using various transformation methods in the last
decade. Initially, citrus plants were transformed only with reporter genes. As the transformation methods
were optimized and genes for agriculturally important traits become availible by cloning from different
sources, genetic engineering was applied for developing resistance to diseases, pests and abiotic stresses as
well as improving fruit quality in Citrus. As a result, many transgenic plants transformed with these genes
were produced and molecular and biological characteristization of these transgenic plants are still
underway. In this study, genetic transformation studies in Citrus were reviewed and its prospects in the
near future and its importance for Turkey were discussed.
Citrus genetic engineering genetic transformation tissue culture resistance to abiotic and biotic stresses
Diğer bitkilerde olduğu gibi turunçgillerde de genetik mühendisliği uygulamalarının yapılması ve
yaygınlaşması, istenilen özellikleri sağlayacak genlerin bulunmasına ve bunları bitkiye aktaracak
transformasyon yöntemlerinin geliştirilmesine bağlıdır. Bu iki temel koşulun sağlanmasıyla turunçgillere
ıslah çalışmalarıyla kazandırılamayan bazı özellikler genetik mühendisliği yoluyla kazandırılabilir. Bu
amaçla turunçgillerde son on yılda çok sayıda çalışma yapılmış olup farklı bitki materyali ve farklı gen
aktarım yöntemleri kullanılarak transgenik bitkiler üretilmiştir. Başlangıçta transformasyon çalışmaları
sadece raportör genler kullanılarak yapılmıştır. Daha sonra transformasyon yöntemlerinin optimizasyonu
ve tarımsal açıdan önemli genlerin çeşitli kaynaklardan klonlanmasıyla turunçgillerde hastalık ve zararlılar
yanında abiyotik streslere dayanıklılık ve meyve kalitesinin artırılmasına yönelik genetik mühendisliği
uygulamaları da başlamıştır. Bu uygulamalar sonucunda birçok transgenik bitki üretilmiş olup halen bu
transgenik bitkilerin moleküler ve biyolojik karakterizasyonları yapılmaktadır. Bu çalışmada dünyada
turunçgillerde yapılan genetik transformasyon çalışmaları ve bunların sonuçları derlenerek yakın
gelecekteki durumu ve ülkemiz açısından önemi tartışılmıştır.
Turunçgiller genetik mühendisliği genetik transformasyon doku kültürü Biyotik ve abiyotik streslere dayanıklılık
Diğer ID | JA62TS68AB |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ocak 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.