This study was carried out to determine the essential oil contents and the essential oil
components of sweet fennel growing naturally in Atabey County, Isparta-Turkey. Essential oil
contents and components in the parts of plants differed during the growth and development stages.
The highest essential oil content was found (4.95 %) in the seeds at early maturing stage. After this
stage, essential oil content of the seeds gradually decreased to 2.32% at the maturity stage. There was
no important change in the essential oil content of the stems (0.08-0.17 %). The essential oil content
of leaves increased from shooting stage (0.15%) to flowering stage (0.58 %). The main component of
essential oil was trans-anethole (18.93-76.00 %), and other important components were fenchone,
estragol and anisaldehide. α-pinene, myrcene, limonene, cineole, γ-terpinene, citronellol and camphor
were present in low levels in sweet fennel oil. Trans-anethole content of the whole plant increased
during the vegetative growth and trans-anethole content of the seeds reached the highest amount at the
yellow-maturity stage (76.00 %).
Fennel Foeniculum vulgare Mill. var. dulce growth and development essential oil
Bu araştırmada, Isparta ili Atabey ilçesinde doğal olarak yetişen tatlı rezene (Foeniculum
vulgare Mill. var. dulce) bitkisinde, uçucu yağ içeriği ve uçucu yağ bileşenlerinin büyüme ve gelişme
dönemleri süresince farklı bitki kısımlarındaki değişimleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen
verilere göre; rezenede uçucu yağ içeriği ile uçucu yağ bileşenleri bitki büyüme ve gelişme dönemleri
süresince önemli farklılıklar göstermiştir. Tohumlarda en yüksek uçucu yağ içeriği (% 4.95) yeşil
olum döneminde, en düşük uçucu yağ içeriği (% 2.32) ise ölü olum döneminde bulunmuştur. Sapların
uçucu yağ içeriği büyüme ve gelişme dönemleri süresince çok az bir değişim göstermemiş, % 0.08-
017 arasında değişmiştir. Yaprakların uçucu yağ içeriği ise sapa kalkma döneminden çiçeklenme
dönemine doğru % 0.15’den % 0.58’e artış göstermiştir. Tatlı rezene uçucu yağının en önemli
bileşenlerinin başta trans-anethol (% 18.93-76.00) olmak üzere fenkhon, estragol ve anisaldehit
olduğu, α-pinen, mirsen, limonen, sineol, γ-terpinen, sitronellol ve kafur ise düşük oranlarda
bulunduğu tespit edilmiştir. Bitkideki trans-anethol içeriği ilerleyen vejetetaif büyüme dönemleri
boyunca genel olarak artış göstermiş, buna karşın tohumlarda trans-anethol içeriği en fazla sarı olum
döneminde (% 76.00) saptanmıştır.
Rezene Foeniculum vulgare Mill. var. dulce büyüme ve gelişme uçucu yağ
Diğer ID | JA89AT35BA |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2008 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.