BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of the Yield and Quality Traits of Some Durum Wheat Genotypes Under the Lowland and Aridland Conditions of Central Anatolian Region

Yıl 2008, Cilt: 3 Sayı: 2, 32 - 41, 01.12.2008

Öz

This study was carried out for two years under ecological condiditons of Ankara in 1999-
2000 and 2000-2001 growing seasons both in plain and arid soil conditions. In the study 8 durum
wheat varieties and 2 durum wheat inbredlines were used. The average values among the durum wheat
varieties and inbredlines changed between 270.8-390.9 kg /da for grain yield, 38.60-47.87 g in 1000
kernel weight, 13.2-14.2 % in protein content, 88.5- 99.0 % for vitrousness rate and 75.4-79.5 kg for
hectoliter weight value. In terms of grain yield the variety Ç-1252 had the highest yield in both
condition, followed by variety Kızıltan-91 and inbrednline Ankara-013 in lowland conditions, and
inbredline Ankara-014, variety Kızıltan-91 and Ankara-98 in rainfed conditions. Durum wheat variety
Altın 40/98 and inbredline Ankara-014 had the highest values in terms of quality parameters.

Kaynakça

  • Akman, Z., Yılmaz, F., Karadoğan, T. ve Çarkçı, K. 1999. Isparta ekolojik koşullarına uygun yüksek verimli buğday çeşit ve hatlarının belirlenmesi. Türkiye III. Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım 1999, Adana, Cilt: 1, Genel ve Tahıllar, 366-371.
  • Aktan, B., Atlı, A. 1993. Makarnalık buğdaylarda camsılık oranının kaliteye etkisi üzerine bir araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt: 2, sayı:3, sayfa: 1-13. Ankara.
  • Anonim 2004. FAO Production Year Book 2001. Rome, Italy.
  • Anonim 2007. Türkiye İstatistik Kurumu. Tarım/Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=45&ust_id=13. Erişim tarihi:13.03.2009
  • Anonim 2007a. Food and Agriculture Organization. Statistics/Faostat/Prodstat/Crops. http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor. Erişim tarihi:13.03.2009
  • Atlı, A., Koçak, N., Köksel, H. ve Ercan, R. 1990. Türkiye’de yetiştirilen yerli ve yabancı buğday çeşitlerinin kaliteleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği III. Teknik Kongresi, 8-12 Ocak, 1990. S: 272-282. Ankara.
  • Atlı, A., Koçak, N. ve Aktan, M. 1993. Ülkemiz çevre koşullarının kaliteli makarnalık buğday yetiştirmeye uygunluk yönünden değerlendirilmesi. Hububat Sempozyumu, 8-11 Haziran 1993, s. 345-351. Konya.
  • Aydın, N., Tugay, E., Sakin, M.A., Gökmen, S. 1999. Tokat Kazova koşullarında makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hububat Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, s. 621-625. Konya.
  • Çölkesen, M., Öktem, A., Eren, N., Yağbasanlar, T., Özkan, H. 1994. Çukurova ve Harran koşullarında uygun ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin saptanması üzerine bir araştırma. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan, 18-22, İzmir.
  • Genç, İ. 1978. Cumhuriyet Buğday Çeşidinde (Triticum aestivum L. em. Thell.) Bitki başına kardeş sayısının verim ve verim unsurlarının etkileri üzerine bir araştırma. Ç.Ü. Z.F. Yayınları: 127, Bilimsel Araştırma ve İnceleme Tezleri: 21, Adana.
  • Genç, İ., Yağbasanlar, T., Özkan, H. 1993. Akdeniz İklim kuşağına uygun makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) çeşitlerinin belirlenmesi üzerine araştırma. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu Kitabı, Sayfa: 127-141, Ankara.
  • Genç, İ., Yağbasanlar, T., Özkan, H., Kılınç, M. 1993a. Seçilmiş bazı makarnalık buğday hatlarının Güneydoğu Anadolu bölgesi sulu koşullarına adaptasyonu üzerinde araştırmalar. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Simpozyumu Kitabı, Sayfa: 261-272, Ankara.
  • Gökçora, H. 1973. Tarla Bitkileri Islahı ve Tohumluk. A.Ü.Z.F. Yayınları: 490, Ders Kitapları: 164, Ankara.
  • Hadjichristodoulou, A. 1982. The effect of annual precipation and its distribution on grain yield of dryland cereals. J. Agric. Sci., Cambridge, 99: 261-270.
  • Hay, R.K.M., Walker, A.J. 1989. An introduction to the physiology of crop yield. Longman Scientific & Technical, John Wiley & Sons Inc., New York.
  • Kün, E. 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 1032, Ders Kitabı: 299. Ankara.
  • Özberk, İ., Özberk, F. 1993. Makarnalık buğdayda verim komponentleri ve verim arasındaki ilişkiler. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu Kitabı, Sayfa: 275-285, Ankara.
  • Pekin, F., Çakmaklı, Ü. 1987. Bazı Türk ıslah çeşidi durum buğdaylarının kimi teknolojik ve renk özellikleri üzerinde bir araştırma. Türkiye Tahıl Sempozyumu 6-9 Ekim, 527-537. Bursa.
  • Porceddu, E., Pacucci, G., Perrino, P., Gatta, C.D., Maellaro, I. 1973. Protein content and seed characteristics in populations of Triticum durum grown at three different locations. pp. 217-222. Proc. of the Symp. on Genetics and Breeding Durum Wheat, Univ, di Bari, 14-18 Maggio.
  • Siddique, K.H.M., Kirby, E.J.M., Perry, M.W. 1989. Ear: stem ratio in old and modern wheat varieties: Relationship with improvement in number of grains per ear and yield. Field Crops Res. 21: 59-78.
  • Şener, O., Kılınç, M., Yağbasanlar, T., Gözübenli, H., Karadavut, U. 1997. Hatay koşullarında bazı ekmeklik (Triticum aestivum L. em. Thell.) ve makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) çeşit ve hatlarının saptanması. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi 22-25 Eylül 1997, Samsun. S: 1-5.
  • Taşyürek, T., Gökmen, S., Temirkaynak, V., Sakin, M.A. 1999. Sivas-Şarkışla koşullarında buğday, arpa ve tritikalenin verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma. Hububat Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, s. 616-620. Konya.
  • Uluöz, M. 1965. Buğday, un ve ekmek analiz metotları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No.57, Ege Üniversitesi Matbaası, Bornova.
  • Uzunlu, V., Bayaner, A. 1993. Dünyada ve Türkiye’de makarnalık buğdayda destekleme politikaları: Genel bir değerlendirme. Sayfa: 33-42. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu, 30 Kasım-3 Aralık 1993, Ankara.
  • Waddington, S. R., Osmanzai, M., Yoshida, M, Ransom, J. K. 1987. The yield of durum wheats released in Mexico between 1960 and 1984. J. Agric. Sci. Camb. 08: 469-477.
  • Yurtsever, N., 1984. Tarla Deneme Tekniği. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları. No: 91.

Bazı Makarnalık Buğday Genotiplerinin Orta Anadolu Bölgesinin Taban ve Kıraç Arazi Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2008, Cilt: 3 Sayı: 2, 32 - 41, 01.12.2008

Öz

Bu araştırma; Ankara ekolojik koşullarında taban ve kıraç arazide 1999-2000 ve 2000-2001
yılları vejetasyon döneminde iki yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak; 8 makarnalık
buğday çeşidi ve iki ıslah hattı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ortalama olarak hat ve
çeşitlerin tane verimleri 270.8-390.9 kg/da, bin tane ağırlıkları 38.60-47.87 g, ham protein oranı %
13.2-14.2, camsılık % 88.5- % 99.0 ve hektolitre ağırlığı 75.4-79.5 kg arasında değişmiştir. Taban ve
kıraç arazide verim yönünden Ç-1252 en yüksek ortalama verime sahip olurken, bunu taban arazide
Kızıltan-91 ve Ankara-013 hattı, kıraç arazide ise Ankara-014 hattı ile Kızıltan-91 ve Ankara 98
çeşitleri izlemiştir. Kalite yönünden ise Altın 40/98 makarnalık buğday çeşidi ile Ankara-014 hattı en
iyi kalite parametrelerine sahip olmuşlardır.

Kaynakça

  • Akman, Z., Yılmaz, F., Karadoğan, T. ve Çarkçı, K. 1999. Isparta ekolojik koşullarına uygun yüksek verimli buğday çeşit ve hatlarının belirlenmesi. Türkiye III. Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım 1999, Adana, Cilt: 1, Genel ve Tahıllar, 366-371.
  • Aktan, B., Atlı, A. 1993. Makarnalık buğdaylarda camsılık oranının kaliteye etkisi üzerine bir araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, Cilt: 2, sayı:3, sayfa: 1-13. Ankara.
  • Anonim 2004. FAO Production Year Book 2001. Rome, Italy.
  • Anonim 2007. Türkiye İstatistik Kurumu. Tarım/Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=45&ust_id=13. Erişim tarihi:13.03.2009
  • Anonim 2007a. Food and Agriculture Organization. Statistics/Faostat/Prodstat/Crops. http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor. Erişim tarihi:13.03.2009
  • Atlı, A., Koçak, N., Köksel, H. ve Ercan, R. 1990. Türkiye’de yetiştirilen yerli ve yabancı buğday çeşitlerinin kaliteleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği III. Teknik Kongresi, 8-12 Ocak, 1990. S: 272-282. Ankara.
  • Atlı, A., Koçak, N. ve Aktan, M. 1993. Ülkemiz çevre koşullarının kaliteli makarnalık buğday yetiştirmeye uygunluk yönünden değerlendirilmesi. Hububat Sempozyumu, 8-11 Haziran 1993, s. 345-351. Konya.
  • Aydın, N., Tugay, E., Sakin, M.A., Gökmen, S. 1999. Tokat Kazova koşullarında makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Hububat Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, s. 621-625. Konya.
  • Çölkesen, M., Öktem, A., Eren, N., Yağbasanlar, T., Özkan, H. 1994. Çukurova ve Harran koşullarında uygun ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin saptanması üzerine bir araştırma. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan, 18-22, İzmir.
  • Genç, İ. 1978. Cumhuriyet Buğday Çeşidinde (Triticum aestivum L. em. Thell.) Bitki başına kardeş sayısının verim ve verim unsurlarının etkileri üzerine bir araştırma. Ç.Ü. Z.F. Yayınları: 127, Bilimsel Araştırma ve İnceleme Tezleri: 21, Adana.
  • Genç, İ., Yağbasanlar, T., Özkan, H. 1993. Akdeniz İklim kuşağına uygun makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) çeşitlerinin belirlenmesi üzerine araştırma. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu Kitabı, Sayfa: 127-141, Ankara.
  • Genç, İ., Yağbasanlar, T., Özkan, H., Kılınç, M. 1993a. Seçilmiş bazı makarnalık buğday hatlarının Güneydoğu Anadolu bölgesi sulu koşullarına adaptasyonu üzerinde araştırmalar. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Simpozyumu Kitabı, Sayfa: 261-272, Ankara.
  • Gökçora, H. 1973. Tarla Bitkileri Islahı ve Tohumluk. A.Ü.Z.F. Yayınları: 490, Ders Kitapları: 164, Ankara.
  • Hadjichristodoulou, A. 1982. The effect of annual precipation and its distribution on grain yield of dryland cereals. J. Agric. Sci., Cambridge, 99: 261-270.
  • Hay, R.K.M., Walker, A.J. 1989. An introduction to the physiology of crop yield. Longman Scientific & Technical, John Wiley & Sons Inc., New York.
  • Kün, E. 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 1032, Ders Kitabı: 299. Ankara.
  • Özberk, İ., Özberk, F. 1993. Makarnalık buğdayda verim komponentleri ve verim arasındaki ilişkiler. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu Kitabı, Sayfa: 275-285, Ankara.
  • Pekin, F., Çakmaklı, Ü. 1987. Bazı Türk ıslah çeşidi durum buğdaylarının kimi teknolojik ve renk özellikleri üzerinde bir araştırma. Türkiye Tahıl Sempozyumu 6-9 Ekim, 527-537. Bursa.
  • Porceddu, E., Pacucci, G., Perrino, P., Gatta, C.D., Maellaro, I. 1973. Protein content and seed characteristics in populations of Triticum durum grown at three different locations. pp. 217-222. Proc. of the Symp. on Genetics and Breeding Durum Wheat, Univ, di Bari, 14-18 Maggio.
  • Siddique, K.H.M., Kirby, E.J.M., Perry, M.W. 1989. Ear: stem ratio in old and modern wheat varieties: Relationship with improvement in number of grains per ear and yield. Field Crops Res. 21: 59-78.
  • Şener, O., Kılınç, M., Yağbasanlar, T., Gözübenli, H., Karadavut, U. 1997. Hatay koşullarında bazı ekmeklik (Triticum aestivum L. em. Thell.) ve makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) çeşit ve hatlarının saptanması. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi 22-25 Eylül 1997, Samsun. S: 1-5.
  • Taşyürek, T., Gökmen, S., Temirkaynak, V., Sakin, M.A. 1999. Sivas-Şarkışla koşullarında buğday, arpa ve tritikalenin verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma. Hububat Sempozyumu, 8-11 Haziran 1999, s. 616-620. Konya.
  • Uluöz, M. 1965. Buğday, un ve ekmek analiz metotları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No.57, Ege Üniversitesi Matbaası, Bornova.
  • Uzunlu, V., Bayaner, A. 1993. Dünyada ve Türkiye’de makarnalık buğdayda destekleme politikaları: Genel bir değerlendirme. Sayfa: 33-42. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu, 30 Kasım-3 Aralık 1993, Ankara.
  • Waddington, S. R., Osmanzai, M., Yoshida, M, Ransom, J. K. 1987. The yield of durum wheats released in Mexico between 1960 and 1984. J. Agric. Sci. Camb. 08: 469-477.
  • Yurtsever, N., 1984. Tarla Deneme Tekniği. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları. No: 91.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA98FG77AS
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Selami Yazar Bu kişi benim

Tahsin Karadoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2008
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yazar, S., & Karadoğan, T. (2008). Bazı Makarnalık Buğday Genotiplerinin Orta Anadolu Bölgesinin Taban ve Kıraç Arazi Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 32-41.