Kayseri ve yöresinde çerezlik kabak üretiminde ağustos-eylül
aylarında, meyve gelişiminin ilk safhalarında başlayan meyve çürümesi, üreticiler
tarafından sıklıkla bildirilen bitki koruma sorunları arasındadır.
Kayseri ilinin Tomarza, Yeşilhisar ve Develi ilçelerinde
2018 yılı eylül ayında üreticilerle anket çalışmaları yapılarak, çerezlik
kabaklarda çürümeye neden olabilecek risk verileri toplanmış ve çözüm önerileri
sunulmuştur. Ankete katılan çiftçilerin yaklaşık %50’si en yaygın üretim
sorununun çürüme olduğunu belirtmiştir. Üreticilerin %60’ı kabak meyvelerinde çürümeye
neden olan faktörün yabancı otlar olduğunu ifade etmiştir. Bölgedeki yaygın
yabancı otlardan demir dikeni (Tribulus
terrestris L.) ve domuz pıtrağı (Xanthium
strumarium L.)’nın dikenli meyvelerinin, kabak meyve kabuğunda
kılcal yaralar açarak, çürümeye neden olan faktörler arasında yer alabileceği
değerlendirilmiştir. Çalışmada, çürüme gözlenen çerezlik kabak
meyvelerindeki fungal flora belirlenmiştir. Tanımlanan 12 farklı fungus
cinsinden Cladosporium spp. %18 izolasyon oranı ile en yaygın olanı
fungus olarak belirlenmiştir. Çürümeye primer hastalık etmenlerinden çok,
sekonder çürükçül (saprofit) fungusların neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Rotting in
squash fruits which is starting by the August-September period, in early stages
of fruit development, are among frequently reported plant protection problems
reported by the growers, in squash growery in Kayseri province.
Possible risk factors for fruit rotting were collected with public
surveys in Tomarza, Yeşilhisar and Develi districts in the September 2018, and
suggestions were presented. About 50% of farmers contributing the surveys
reported the rotting as the most common problem in squash growing. Also, 60% of
farmers considered weeds as the major cause of fruit rotting. It is evaluated
that fruit spines of Tribulus terrestris L. and Xanthium strumarium L., both commonly found weeds in
region, may cause thin wounds on fruit skin, and therefore might be among the
rotting factors. The fungal flora was determined from the fruits with rotting
symptoms. Cladosporium spp. were identified as the most prevalent
fungus species with an isolation rate of 18%, among the 12 identified fungi
genus. It is concluded that rotting symptoms are caused by secondary
saprophytic fungi, rather than primary disease agents.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 12 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 17 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.