Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kuru ve Sulu Koşullarda Seçilmiş Yumuşak Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Bisküvilik Kalite Özelliklerinin Araştırılması

Yıl 2020, - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı, 1 - 7, 07.04.2020

Öz

Bu araştırma 2016-2017 üretim sezonunda Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal
Araştırma Enstitüsü Merkez Yerleşkesinde, üç tekerrürlü olarak tesadüf blokları
deneme deseninde, sulu ve kuru şartlarda yürütülmüştür. Kuru koşuldaki denemede
Eskişehir Geçit kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü buğday ıslahı materyalinden
seçilmiş, 20 hat ve bisküvilik kaliteleriyle öne çıkan 5 kontrol çeşit
(Karizma, Artico, Bayraktar 2000, Karahan 99 ve Gerek 79), sulu koşuldaki
denemede de şeçilen 20 hat ve bisküvilik kaliteleriyle öne çıkan 5 standart
çeşit (Karizma, Artico, Çetinel 2000, Eser ve Göksu 99) materyal olarak
kullanılmıştır. Genotiplerin tane verimi, bin tane ağırlığı, tane sertliği (HI),
hektolitre ağırlığı, un protein oranı, Zeleny sedimantasyon, zedelenmiş nişasta
miktarı, un verimi, solvent (laktik asit) tutma kapasitesi yanında üretilen
bisküvilerde bisküvi çapı, bisküvi kalınlığı, bisküvi ağırlığı, yayılma faktörü
ve üç nokta bisküvi kırma testi sonucunda da bisküvi sertliği ve bisküvi kırılganlığı
değerleri ölçülmüştür. Tüm veriler değerlendirildiğinde; kuru koşulda denememizde
16 ve 24 numaralı hatlar, sulu koşuldaki denememizde ise 23 ve 7 numaralı
hatlar tane verimi ve bisküvilik kalitesi yönünden öne çıkmışlardır.


Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

214O050

Teşekkür

Bu araştırma TÜBİTAK 214O050 numaralı Bisküvilik Kalitesi Yüksek Buğday Genotiplerinin Geliştirilmesi ve Yerel Popülasyonların Bisküvilik Kalitesi Bakımından Taranması Projesi kapsamında yapılmıştır. Desteklerinden dolayı TÜBİTAK’ a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Anonim, 2019 ETİ-TAM Gıda ile görüşmeler.
  • Doğan, İ., 2003. Bisküvi üretiminde soğutulmuş ve dondurulmuş hamur kullanımı. Dünya Gıda 10 (1): 58, 59.
  • Guttieri, M.J., Bowen, D., Gannon, D., O'Brien, K., Souza, E., 2001. Solvent retention capacities of irrigated soft white spring wheat flours. Crop science, 41, 4, 1054-61.
  • Guzman, C., Peña, R.J., Singh, R., Autrique, E., Dreisigacker, S., Crossa, J., Rutkoski, J., Poland, J., Battenfield, S., 2016. Wheat quality improvement at CIMMYT and the use of genomic selection on it. Applied & translational genomics, 11, 3-8.
  • Griffey C, Thomason W, Pitman R, Beahm B, Paling J, Chen J, Gundrum P, Fanelli J, Dunaway D, Brooks W, 2011. Registration of ‘Merl’Wheat. Journal of plant registrations, 5, 1, 68-74.
  • Karaduman, Y., 2013. Seçilmiş Yumuşak Ekmeklik Buğday Hatlarında Bisküvilik Kalite Özelliklerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.
  • Osborne, B., Kotwal, Z., Blakeney, A., O'Brien, L., Shah, S., Fearn, T., 1997. Application of the Single‐Kernel Characterization System to Wheat Receiving Testing and Quality Prediction. Cereal Chemistry, 74, 4, 467-70.
  • Özkaya, H., 2005. Tahıl ve ürünleri analiz yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, p.
  • Özkaya, B., 2008. Bisküvi teknolojisi ders notları. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara
  • Öztürk, S., Kahraman, K., Tiftik, B., Köksel, H., 2008. Predicting the cookie quality of flours by using Mixolab®. European Food Research and Technology, 227, 5, 1549-54.
  • Pasha I, Anjum F, Morris C, 2010. Grain hardness: a major determinant of wheat quality. Food Science and Technology International, 16, 6, 511-22.
  • Slade, L., Levine, H., 1994. Structure-function relationships of cookie and cracker ingredients. The science of cookie and cracker production, 23-141.
  • Student, 1908. The probable error of a mean. Biometrika, 1-25.
  • Turnbull, K.M., Rahman, S., 2002. Endosperm texture in wheat. Journal of Cereal Science, 36,3, 327-37.
  • Uluöz, M., 1965. Buğday, un ve ekmek analiz metodları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 57.4
  • Ünal,S., 1991. Hububat teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Baskısı, 216.
  • Yamamoto, H., Worthington, S.T, Hou, G., Ng, P., 1996. Rheological properties and baking qualities of selected soft wheats grown in the United States. Cereal chemistry (USA).
  • Zeleny, L., 1971. Criteria of wheat quality in wheat chemistry and Technology. ed. by. Y. Pomeranz AACC. inc. St. Paul, Minnesota.
  • Zhang, Y., Zhang, Q., He, Z., Zhang, Y., Ye, G., 2008. Solvent retention capacities as indirect selection criteria for sugar snap cookie quality in Chinese soft wheats. Australian journal of agricultural research, 59, 10, 911-7.

Determination of Biscuit Quality Characteristics of Selected Soft Bread Wheat Genotypes in Rained and Irrigated Conditions

Yıl 2020, - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı, 1 - 7, 07.04.2020

Öz

This research was carried out in randomized
block experiment design with three replications in Eskişehir Transitional Zone
Agricultural Research Institute Central Campus in 2016-2017 production seasons.
In the rainfed condition experiment, 5 control varieties (Karizma, Artico,
Bayraktar 2000, Karahan 99, and 79) and 20 lines which were selected from
breeding material of Eskişehir Transitional Generation Agricultural Research
Institute were used as material. In irrigated conditions 5 standard varieties
(Karizma, Artico, Cetinel 2000, Eser and Goksu 99), 20 lines which were
distinguished with their and biscuit qualities were used as material in the experiment.
Grain yield, weight of thousand grain, grain hardness (HI), test weight, flour
protein content, Zeleny sedimentation, amount of damaged starch, flour yield,
solvent (lactic acid) retention capacity, biscuit diameter, biscuit thickness,
biscuit weight, spreading factor as a result of and three point biscuit
breaking test, biscuit hardness and biscuit fracturability values were
measured. When all data are evaluated; 16 and 24
lines in rained condition and 23 and 7 lines in irrigated condition were found
to be prominent in terms of grain yield and biscuit quality.

Proje Numarası

214O050

Kaynakça

  • Anonim, 2019 ETİ-TAM Gıda ile görüşmeler.
  • Doğan, İ., 2003. Bisküvi üretiminde soğutulmuş ve dondurulmuş hamur kullanımı. Dünya Gıda 10 (1): 58, 59.
  • Guttieri, M.J., Bowen, D., Gannon, D., O'Brien, K., Souza, E., 2001. Solvent retention capacities of irrigated soft white spring wheat flours. Crop science, 41, 4, 1054-61.
  • Guzman, C., Peña, R.J., Singh, R., Autrique, E., Dreisigacker, S., Crossa, J., Rutkoski, J., Poland, J., Battenfield, S., 2016. Wheat quality improvement at CIMMYT and the use of genomic selection on it. Applied & translational genomics, 11, 3-8.
  • Griffey C, Thomason W, Pitman R, Beahm B, Paling J, Chen J, Gundrum P, Fanelli J, Dunaway D, Brooks W, 2011. Registration of ‘Merl’Wheat. Journal of plant registrations, 5, 1, 68-74.
  • Karaduman, Y., 2013. Seçilmiş Yumuşak Ekmeklik Buğday Hatlarında Bisküvilik Kalite Özelliklerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.
  • Osborne, B., Kotwal, Z., Blakeney, A., O'Brien, L., Shah, S., Fearn, T., 1997. Application of the Single‐Kernel Characterization System to Wheat Receiving Testing and Quality Prediction. Cereal Chemistry, 74, 4, 467-70.
  • Özkaya, H., 2005. Tahıl ve ürünleri analiz yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, p.
  • Özkaya, B., 2008. Bisküvi teknolojisi ders notları. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara
  • Öztürk, S., Kahraman, K., Tiftik, B., Köksel, H., 2008. Predicting the cookie quality of flours by using Mixolab®. European Food Research and Technology, 227, 5, 1549-54.
  • Pasha I, Anjum F, Morris C, 2010. Grain hardness: a major determinant of wheat quality. Food Science and Technology International, 16, 6, 511-22.
  • Slade, L., Levine, H., 1994. Structure-function relationships of cookie and cracker ingredients. The science of cookie and cracker production, 23-141.
  • Student, 1908. The probable error of a mean. Biometrika, 1-25.
  • Turnbull, K.M., Rahman, S., 2002. Endosperm texture in wheat. Journal of Cereal Science, 36,3, 327-37.
  • Uluöz, M., 1965. Buğday, un ve ekmek analiz metodları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 57.4
  • Ünal,S., 1991. Hububat teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Baskısı, 216.
  • Yamamoto, H., Worthington, S.T, Hou, G., Ng, P., 1996. Rheological properties and baking qualities of selected soft wheats grown in the United States. Cereal chemistry (USA).
  • Zeleny, L., 1971. Criteria of wheat quality in wheat chemistry and Technology. ed. by. Y. Pomeranz AACC. inc. St. Paul, Minnesota.
  • Zhang, Y., Zhang, Q., He, Z., Zhang, Y., Ye, G., 2008. Solvent retention capacities as indirect selection criteria for sugar snap cookie quality in Chinese soft wheats. Australian journal of agricultural research, 59, 10, 911-7.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Zafer Tunca

Yaşar Karaduman Bu kişi benim

Ali Topal

Oğuz Önder Bu kişi benim

Arzu Akın Bu kişi benim

Savaş Belen Bu kişi benim

Ramis Dayıoğlu Bu kişi benim

Ali Cevat Sönmez

Proje Numarası 214O050
Yayımlanma Tarihi 7 Nisan 2020
Gönderilme Tarihi 13 Kasım 2019
Kabul Tarihi 30 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Tunca, Z., Karaduman, Y., Topal, A., Önder, O., vd. (2020). Kuru ve Sulu Koşullarda Seçilmiş Yumuşak Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Bisküvilik Kalite Özelliklerinin Araştırılması. Ziraat Fakültesi Dergisi1-7.

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607