Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Azot Dozu Uygulamalarının Bazı Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkisi

Yıl 2020, - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı, 52 - 58, 07.04.2020

Öz

Bu çalışma; Siirt
Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında 6 farklı
azot dozu (0,-4,-8,-12,-16 ve 20 kg/da saf azot)
uygulamasının yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) çeşitlerinde (Halisbey,
Georgia Green ve NC-7) verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi
amacıyla 2017-2018 yıllarında, Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç
tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede; bitki boyu (cm), yandal sayısı (adet),
bitkide meyve sayısı (adet), dekara verim (kg/da), iç/kabuklu meyve oranı (%),
100 tohum ağırlığı (g), yağ oranı (%) ve protein oranı (%) gözlemleri
alınmıştır. Elde edilen veriler; Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre
varyans analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; farklı azot
dozu uygulamalarının verim üzerine etkisinin her iki yılda da istatistiksel
olarak %1 düzeyinde önemli olduğu tespit edilmiştir. Birinci yılda en yüksek
verim 528,01 kg/da ile 12 kg/da saf azot uygulamasından, çeşitler arasında ise
476.24 kg/da ile Halisbey çeşidinden elde edilmiştir. İkinci yılda ise en
yüksek verim 408.29 kg/da ile 16 kg/da saf azot uygulamasından, çeşitler
arasında ise 457.181 kg/da ile birinci yılda olduğu gibi yine Halisbey
çeşidinden elde edilmiştir

Destekleyen Kurum

Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

SİÜBAP-2017-SİÜZİR-17

Teşekkür

Bu çalışmada maddi kaynaklarından dolayı Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimine (SİÜBAP-2017-SİÜZİR-17 nolu projenin) teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Ahmed, E. M., Young, C. T., 1982. Composition, quality, and flover of peanut. Peanut Science and Tecnolology (Ed. H. Pattee and C. T. Young), pp. 655-688, APRES. Inc. Texas, 825 p.
  • Altab Hossain, M., Hamid, A., Hoque, MM., Nasreen, S. 2007, Influence of nitrogen and phosphorus fertilizers on the productivity of groundnut,. Bangladesh Journal of Agricultural Research Vol 32 No 2
  • Anonim, 2019a. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Erişim tarihi: 08.10.2019
  • Anonim, 2019b. https://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-verim-tahmini.aspx. Erişim tarihi: 08.10.2019
  • Anonymous, 2019. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim tarihi:15.10.2019
  • Arıoğlu, H., 2007. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Yayın No: A-70, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi, s. 204.
  • Arslan, H., Hatipoğlu, H., İlkhan, A., Karipçin, M.Z. 2007. “GAP Bölgesinde Kolza Tarımı” 1. Ulusal Yağlı Tıhumlu Bitkiler ve Biyodizel Sempozyumu 28-31 Mayıs 2007 Samsun S. 433.
  • Aşık F.F., 2018. Ana ürün yerfıstığı tarımında bakteri (Rhizobium sp.) ve azotlu gübre uygulamalarının bazı tarımsal ve kalite özellikleri üzerine etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Çalışkan, S., ve Arıoğlu, H.H., 2001. Yerfıstığı (Arachis hypogeae L.) Tarımında Bakteri ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi”, Türkiye IV. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül, Cilt: 2 (Endüstri Bitkileri), Tekirdağ, s: 303-306.
  • Öğütçü, Z., 1969, Yerfıstığı ve Ziraatı. Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Matbaası, Ankara.
  • Woodroof JG 1983 Peanut production, proc-essing and storage. AVI Publishing Company, West port, Connecticut, USA. pp 165-179.

Effect of Different Nitrogen Dose Applications on Yield and Yield Components of Some Peanut (Arachis hypogaea L.) Varieties

Yıl 2020, - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı, 52 - 58, 07.04.2020

Öz

This study was conducted to determine the effect of different nitrogen (0,
4, 8, 12, 16 and 20 kg/ha pure nitrogen) doses on yield and yield components of
some peanuts (Arachis hypogaea L.) varieties (Halisbey, Georgia Green
and NC-7) in the fields of Faculty of Agriculture in Siirt University in two
years (2017-2018). The trial was established with three replications according
to the split plot trial design. Observations such as plant height (cm), lateral
number (pcs), number of fruits per plant (pcs), yield per decare(kg/da),
internal/shell ratio (%), 100 seed weight (g), oil content (%) and protein ratio
(%) were taken in the experiment. According to the results, the effect of
different nitrogen dose applications on yield was found to be statistically
significant at 1% level in both years. In the first year, the highest yield was
obtained with 528,01 kg/da from 12 kg/da pure nitrogen application, and
Halisbey variety with 476.24 kg/da was done the highest yield variety. In the
second year, the highest yield was obtained from 16 kg/da pure nitrogen
application with 408.29 kg/da.  Similar
with the first year, the highest yield was obtained from Halisbey variety with
457.181 kg/da.

Proje Numarası

SİÜBAP-2017-SİÜZİR-17

Kaynakça

  • Ahmed, E. M., Young, C. T., 1982. Composition, quality, and flover of peanut. Peanut Science and Tecnolology (Ed. H. Pattee and C. T. Young), pp. 655-688, APRES. Inc. Texas, 825 p.
  • Altab Hossain, M., Hamid, A., Hoque, MM., Nasreen, S. 2007, Influence of nitrogen and phosphorus fertilizers on the productivity of groundnut,. Bangladesh Journal of Agricultural Research Vol 32 No 2
  • Anonim, 2019a. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Erişim tarihi: 08.10.2019
  • Anonim, 2019b. https://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-verim-tahmini.aspx. Erişim tarihi: 08.10.2019
  • Anonymous, 2019. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim tarihi:15.10.2019
  • Arıoğlu, H., 2007. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Yayın No: A-70, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi, s. 204.
  • Arslan, H., Hatipoğlu, H., İlkhan, A., Karipçin, M.Z. 2007. “GAP Bölgesinde Kolza Tarımı” 1. Ulusal Yağlı Tıhumlu Bitkiler ve Biyodizel Sempozyumu 28-31 Mayıs 2007 Samsun S. 433.
  • Aşık F.F., 2018. Ana ürün yerfıstığı tarımında bakteri (Rhizobium sp.) ve azotlu gübre uygulamalarının bazı tarımsal ve kalite özellikleri üzerine etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Çalışkan, S., ve Arıoğlu, H.H., 2001. Yerfıstığı (Arachis hypogeae L.) Tarımında Bakteri ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi”, Türkiye IV. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül, Cilt: 2 (Endüstri Bitkileri), Tekirdağ, s: 303-306.
  • Öğütçü, Z., 1969, Yerfıstığı ve Ziraatı. Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Matbaası, Ankara.
  • Woodroof JG 1983 Peanut production, proc-essing and storage. AVI Publishing Company, West port, Connecticut, USA. pp 165-179.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Hüseyin Arslan 0000-0001-7221-7952

Aynur Bilmez Özçınar 0000-0002-3173-6147

Doğan Arslan 0000-0001-7156-5269

Önder Volkan Bayraktar 0000-0001-5560-386X

Ali Beyhan Uçak 0000-0003-4344-2848

Proje Numarası SİÜBAP-2017-SİÜZİR-17
Yayımlanma Tarihi 7 Nisan 2020
Gönderilme Tarihi 22 Kasım 2019
Kabul Tarihi 13 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Arslan, H., Bilmez Özçınar, A., Arslan, D., Bayraktar, Ö. V., vd. (2020). Farklı Azot Dozu Uygulamalarının Bazı Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Çeşitlerinde Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi52-58.

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607