The usage
of hydrangeas in ornamental plants and especially cut flower has been
increasingly important in recent years. One of the most important problems is
the short vase life due to early wilting in cut hydrangea flowers. Essential
oils are safety and ecologically friendly materials and they are used as food,
cosmetic and medical purpose. They are also thought to be alternative substances
for increasing the vase life of cut flowers. This study was conducted to
determine the effects of some essential oil compounds on the vase life of cut
hydrangea flowers. Hydrangea macrophylla
'Ankong Rose' variety used as a plant material and 3 different concentrations
of thymol and carvacrol (50 mg/L, 100 mg/L and 150 mg/L) with and without 10g/L
sucrose as a vase solution. Vase life, relative fresh weight, solution uptake
were recorded. Thymol and carvacrol were significantly found effective on vase
life of cut hydrangea flowers. The highest vase life (12.14 days) was recorded
in thymol (150mg/L)+sucrose which was in the same statistically group with
carvacrol (150mg/L)+sucrose. Thymol (150mg/L)+sucrose increased the vase life
by 41.66% compared to control (distilled water). The study indicated that
thymol can be used successfully in increasing cut hydrangea flowers’ vase life.
Carvacrol cut flower essential oils hydrangea thymol vase life
Dünyada ortancaların süs bitkileri ve
özellikle kesme çiçek sektöründe kullanımı son yıllarda giderek yaygınlık
göstermektedir. Kesme çiçek ortancalarda hasat sonrası karşılaşılan sorunların
başında çiçeklerin erken solması nedeniyle vazo ömrünün kısa olması
gelmektedir. Bitkisel uçucu yağlar insan sağlığı açısından güvenli ve çevre
dostu maddeler olup gıda, kozmetik ve tıbbi kullanımların yanı sıra kesme
çiçeklerde hasat sonrası ömrün artırılmasında alternatif olmaya aday
maddelerdir. Bazı uçucu yağların kesme çiçek ortancaların vazo ömrüne
etkilerini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada, bitkisel materyal olarak Hydrangea macrophylla Thunb. türüne ait
olan pembe çiçekli 'Ankong Rose' çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada, vazo
solüsyonu olarak timol ve karvakrolün 3 farklı dozu (50 mg/L, 100 mg/L ve 150
mg/L) ile bunların 10g/L sakaroz içeren kombinasyonları kullanılmıştır.
Çiçeklerde; vazo ömrü ve oransal taze ağırlığın yanı sıra günlük ve toplam vazo
solüsyon alımları incelenmiş ve uçucu yağların çiçeklerin vazo ömrünü önemli
derecede etkilediği belirlenmiştir. Uygulamalar arasında en uzun vazo ömrü
(12.14 gün), kontrole (saf su) göre vazo ömrünü %41.66 oranında artıran timol
(150 mg/L)+sakaroz uygulamasından elde edilirken, bunu 12.0 gün ile karvakrol
(150 mg/L)+sakaroz uygulaması izlemiştir. Çalışma, özellikle timolün kesme
çiçek ortancaların vazo ömrünü artırmada başarılı bir şekilde
kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 10 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 - Türkiye 13. Ulusal, I. Uluslararası Tarla Bitkileri Kongresi Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.