Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Denizli İlinde Kekik Üretimi Yapan İşletmelerin Sosyo - Ekonomik Yapısı ve Sorunları

Yıl 2020, Cilt: 15 Sayı: 2, 151 - 160, 09.12.2020

Öz

Bu çalışmanın amacı, Denizli ilindeki kekik üretiminde bulunan işletmelerin sosyo-ekonomik yapılarının incelenmesi ve sorunlarının belirlenmesidir. Çalışma alanı olarak, Türkiye’de toplam kekik üretim alanının %92.49’unu ve toplam üretim miktarının % 87.55’ini oluşturan Denizli ili seçilmiştir. Kekik üretimi yapan 58 işletmeden yüz yüze görüşme yapılarak anket yöntemi ile veriler elde edilmiştir. İşletmelerden elde edilen veriler 2019 üretim yılı verileridir. Kekik üretiminde bulunan işletmecilerin yaş ortalaması 51,47 yıl, aile üye sayısı ortalama 4,60 kişi, bitkisel üretim deneyimleri ortalama 25,57 yıl ve kekik üretimi deneyimleri ise ortalama 17,05 yıl olarak tespit edilmiştir. İşletmelerin üretim deseni incelendiğinde; toplam ekim alanı 66,01 da olup, bunun %81,69’unda kekik tarımı yapıldığı belirlenmiştir. Kekik üretim ve pazarlama aşamalarında karşılan başlıca sorunlar olarak; yabancı ot ile mücadele, tüccardan başka alıcı olmaması ve fiyatı tüccarın belirlemesi şeklinde tespit edilmiştir. Ayrıca, kekik sektörünün güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için SWOT analizi yapılmıştır.

Destekleyen Kurum

Yok

Proje Numarası

Yok

Teşekkür

Yok

Kaynakça

  • Aslan, O., Gül, M (2017). Economic Structure and the Problems of Thyme Producer Farms in Denizli. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi International Journal of Social and Economic Sciences E-ISSN: 2146-0078, 7 (1): 64-69.
  • Bahtiyarca Bağdat R (2006). Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları, tıbbi adaçayı (Salvia Officinalis L.) ve ülkemizde kekik adıyla bilinen türlerin yetiştirme teknikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi Arşiv Cilt 15, Sayı 1-2
  • Bayram, E,. Kırıcı, S,. Tansı, S., Yılmaz, G., .Kızıl, S., Telci, İ (2010).Tıbbi ve Aromatik bitkiler üretiminin arttırılması olanakları.7.Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi.1 S.
  • Bozdemir Ç (2019). Türkiye’de Yetişen Kekik Türleri, Ekonomik Önemi ve Kullanım Alanları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29 (3): 30.09.2019 Tarla Bitkileri merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara, Türkiye
  • Demirezer L.Ö (2010). Bitkilerin Tıpta Kullanılması Konusundaki Sorumluluklarımız. Bitkilerle Tedavi Sempozyumu 5-6 Haziran 2010 Zeytinburnu/İstanbul Bildiri Kitabı, s: 87-88.
  • Faydaoğlu, E., Sürücüoğlu, M.S (2011). Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1): 52–67.
  • Gul, M., Aslan,O., Sirikci. B.S (2014). Determining the Costs, Production Inputs and Profit of Thyme Production Enterprises in Denizli province of Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 7 (4): pp. 562-569.
  • TUİK, 2020a. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr Erişim Tarihi: 13.07.2020
  • TUİK, 2020b. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr Erişim Tarihi: 14.07.2020
  • TUİK, 2020c. https://biruni.tuik.gov.tr/disticaretapp/disticaret.zul?param1=25&param2=0&sitcrev=0&isicrev=0&sayac=5802 Erişim Tarihi: 17.07.2020
  • TUİK, 2020d. rapory.tuik.gov.tr/07-07-2020-5:39:121396912585740720276204320485.html? Erişim tarihi: 07.07.2020.
  • Uçar, D., Doğru, A.Ö (2005). Cbs Projelerinin Stratejik Planlaması ve Swot Analizinin Yeri. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart- 1 Nisan, Ankara.

Socio - Economic Structure and Problems of Thyme Producing Farms in Denizli Province

Yıl 2020, Cilt: 15 Sayı: 2, 151 - 160, 09.12.2020

Öz

The aim of this study is to investigate the socio-economic structure of the farms producing thyme in Denizli province and to determine their problems. We specifically selected Denizli Province which have 92.49 % of total oregano acreage and 87.55% of the production in Turkey. Data were obtained by survey method face- to-face interviewing with 58 farmers producing thyme. The data-set belonged to 2019 production year. The average age of the thyme farmers was 51.47 years, the average number of their family members was 4.60 people per family, their average plant production experience 25.57 years, and their thyme production experience was 17.05 years. When the production pattern of the stakeholders is examined; the total cultivation area was 66.01 da and 81.69% of it is cultivated for thyme production. As the main problems encountered in thyme production and marketing stages were weed management, the absence of alternative buyers no other than the merchant who decide the price in the market. In addition, a SWOT analysis was conducted to determine the strengths and weaknesses of the thyme sector.

Proje Numarası

Yok

Kaynakça

  • Aslan, O., Gül, M (2017). Economic Structure and the Problems of Thyme Producer Farms in Denizli. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi International Journal of Social and Economic Sciences E-ISSN: 2146-0078, 7 (1): 64-69.
  • Bahtiyarca Bağdat R (2006). Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları, tıbbi adaçayı (Salvia Officinalis L.) ve ülkemizde kekik adıyla bilinen türlerin yetiştirme teknikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi Arşiv Cilt 15, Sayı 1-2
  • Bayram, E,. Kırıcı, S,. Tansı, S., Yılmaz, G., .Kızıl, S., Telci, İ (2010).Tıbbi ve Aromatik bitkiler üretiminin arttırılması olanakları.7.Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi.1 S.
  • Bozdemir Ç (2019). Türkiye’de Yetişen Kekik Türleri, Ekonomik Önemi ve Kullanım Alanları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29 (3): 30.09.2019 Tarla Bitkileri merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara, Türkiye
  • Demirezer L.Ö (2010). Bitkilerin Tıpta Kullanılması Konusundaki Sorumluluklarımız. Bitkilerle Tedavi Sempozyumu 5-6 Haziran 2010 Zeytinburnu/İstanbul Bildiri Kitabı, s: 87-88.
  • Faydaoğlu, E., Sürücüoğlu, M.S (2011). Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1): 52–67.
  • Gul, M., Aslan,O., Sirikci. B.S (2014). Determining the Costs, Production Inputs and Profit of Thyme Production Enterprises in Denizli province of Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 7 (4): pp. 562-569.
  • TUİK, 2020a. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr Erişim Tarihi: 13.07.2020
  • TUİK, 2020b. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr Erişim Tarihi: 14.07.2020
  • TUİK, 2020c. https://biruni.tuik.gov.tr/disticaretapp/disticaret.zul?param1=25&param2=0&sitcrev=0&isicrev=0&sayac=5802 Erişim Tarihi: 17.07.2020
  • TUİK, 2020d. rapory.tuik.gov.tr/07-07-2020-5:39:121396912585740720276204320485.html? Erişim tarihi: 07.07.2020.
  • Uçar, D., Doğru, A.Ö (2005). Cbs Projelerinin Stratejik Planlaması ve Swot Analizinin Yeri. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart- 1 Nisan, Ankara.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aslı Dalgıç Bu kişi benim 0000-0001-9248-3780

Zehra Demir Bu kişi benim 0000-0002-8888-2161

Bahri Karlı 0000-0001-9734-1781

Proje Numarası Yok
Yayımlanma Tarihi 9 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 21 Ağustos 2020
Kabul Tarihi 5 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Dalgıç, A., Demir, Z., & Karlı, B. (2020). Denizli İlinde Kekik Üretimi Yapan İşletmelerin Sosyo - Ekonomik Yapısı ve Sorunları. Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2), 151-160.

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607