Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pink Lady ‘Rosy Glow’ Elma Çeşidinde Metil Jasmonat ve Aminoetoksivinilglisin Uygulamalarının Meyve Kalitesine Etkileri

Yıl 2021, Cilt: 16 Sayı: 2, 122 - 129, 17.12.2021

Öz

Bu çalışmada Pink Lady ‘Rosy Glow’ elma çeşidinde Metil jasmonate (MeJA) ve Aminoetoksivinilglisin (AVG) uygulamalarının meyve kalite özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada MeJA’nın 5, 10, 15 ve 20 mM dozları tek başına ve 300ppm AVG ile birlikte ağaçlara püskürtülmüştür. MeJA uygulamaları tahmini hasat tarihinden 4 hafta önce, AVG uygulaması ise tahmini hasat tarihinden 3 hafta önce yapılmıştır. Araştırma sonucunda hasat edilen meyvelerde, meyve boyutları, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, meyve kabuk renk değerleri, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA) ve toplam fenolik madde içerikleri incelenmiştir. Ayrıca fenolik bileşenlerden kateşin, epikateşin, klorojenik asit ve sinnamik asit içerikleri de belirlenmiştir. Araştırmada, uygulamaların meyve boyutları, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, SÇKM ve TEA içerikleri üzerine önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Uygulamaların meyve kabuk renginde L* değeri ile b* değerini de etkilemediği tespit edilmiştir. Ancak kırmızı renk oluşumunu ifade eden a* değeri incelendiğinde meyve kabuk üst rengi bakımından uygulamalar arasında önemli bir farklılık olmamakla birlikte, kabuk zemin rengi bakımından özellikle 10, 15 ve 20 mM MeJA uygulamalarının tek başına ve 300 ppm AVG ile birlikte kullanımının a* değerini artırdığı tespit edilmiştir. Tek başına 300 ppm AVG uygulaması kontrole göre kabuk zemin rengi a* değerini azaltmıştır. Araştırmada 10 ya da 15 mM MeJA + 300 ppm AVG uygulamalarının toplam fenolik madde içeriğini, kontrole göre önemli oranda artırdığı belirlenmiştir. Fenolik bileşenlerden kateşin, epikateşin ve klorojenik asit içeriklerinin genel olarak MeJA uygulamaları ile arttığı, sinnamik asit içeriklerinin ise uygulamalardan etkilenmediği tespit edilmiştir.

Destekleyen Kurum

ISUBÜ, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

2019-YL1-0021

Teşekkür

Bu çalışma Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2019-YL1-0021 numaralı proje kapsamında desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Altuntas, E., Ozturk, B., Ozkan, Y. & Yildiz, K. (2012). Physico-mechanical properties and colour characteristics of apple as affected by methyl jasmonate treatments. International Journal of Food Engineering, 8(1).Article 19. https://doi.org/10.1515/1556-3758.2388
  • Altuntaş, E., Öztürk, B. & Saraçoğlu, O. (2020). Metil jasmonat uygulamaları ve hasat dönemlerinin erik meyvelerinin fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri üzerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(1): 75 – 83. https://doi.org/10.24180/ijaws.672929
  • Amarante, C. V .T. D., Simioni, A., Megguer, C. A. & Blum, L. E. B. (2002). Effect of aminoethoxyvinilglycine (AVG) on preharvest fruit drop and maturity of apples. Revista Brasileira de Fruticultura, 24(3), 661-664.
  • Anonim, (2020a). FAO, Statistical database. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Son erişim tarihi:01.03.20).
  • Anonim, (2020b). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr (Son erişim tarihi:01.03.20).
  • Autio, W.R. & Greene, D.W. (1999). Effects of growth retarding treatments on apple tree growth, fruit maturation and fruit abscission. Journal of Horticulture Science, 69, 653–664.

Effects of Methyl Jasmonate and Aminoethoxyvinylglycine Applications on Fruit Quality in Apple Cultivar Pink Lady 'Rosy Glow'

Yıl 2021, Cilt: 16 Sayı: 2, 122 - 129, 17.12.2021

Öz

In this study, the effects of Methyl jasmonate (MeJA) and Aminoethoxyvinylglycine (AVG) applications on fruit quality of Pink Lady "Rosy Glow" apple cultivar were investigated. In the study, 5, 10, 15 and 20 mM doses of MeJA were sprayed on trees alone and together with 300ppm AVG. MeJA applications were performed 4 weeks and AVG applications were 3 weeks before the estimated harvest date. As a result of the research, fruit sizes, fruit weight, flesh firmness, fruit skin color values, soluble solids, titratable acidity and total phenolic content of fruits were examined. Additionally, the contents of catechin, epicatechin, chlorogenic acid and cinnamic acid were determined. In the study, it was determined that the applications did not have a significant effect on fruit sizes, fruit weight, flesh firmness, soluble solids and titretable acidity. It has been determined that the applications do not affect the L* and b* colour values. However, the applications of 10, 15 and 20 mM MeJA alone and with 300 ppm AVG were incereased the a* value compared to the control. Application of 300 ppm AVG alone reduced the a* value compared to the control. In the study, it was determined that 10 or 15 mM MeJA + 300ppm AVG applications significantly increased the total phenolic content compared to the control. It was determined that catechin, epicatechin and chlorogenic acid contents generally increased with MeJA applications, while cinnamic acid contents were not affected by the applications.

Proje Numarası

2019-YL1-0021

Kaynakça

  • Altuntas, E., Ozturk, B., Ozkan, Y. & Yildiz, K. (2012). Physico-mechanical properties and colour characteristics of apple as affected by methyl jasmonate treatments. International Journal of Food Engineering, 8(1).Article 19. https://doi.org/10.1515/1556-3758.2388
  • Altuntaş, E., Öztürk, B. & Saraçoğlu, O. (2020). Metil jasmonat uygulamaları ve hasat dönemlerinin erik meyvelerinin fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri üzerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(1): 75 – 83. https://doi.org/10.24180/ijaws.672929
  • Amarante, C. V .T. D., Simioni, A., Megguer, C. A. & Blum, L. E. B. (2002). Effect of aminoethoxyvinilglycine (AVG) on preharvest fruit drop and maturity of apples. Revista Brasileira de Fruticultura, 24(3), 661-664.
  • Anonim, (2020a). FAO, Statistical database. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC (Son erişim tarihi:01.03.20).
  • Anonim, (2020b). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr (Son erişim tarihi:01.03.20).
  • Autio, W.R. & Greene, D.W. (1999). Effects of growth retarding treatments on apple tree growth, fruit maturation and fruit abscission. Journal of Horticulture Science, 69, 653–664.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Nur Kılınç Bu kişi benim 0000-0003-1802-0731

Bekir Şan 0000-0003-3823-8762

Proje Numarası 2019-YL1-0021
Yayımlanma Tarihi 17 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 19 Nisan 2021
Kabul Tarihi 10 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kılınç, N., & Şan, B. (2021). Pink Lady ‘Rosy Glow’ Elma Çeşidinde Metil Jasmonat ve Aminoetoksivinilglisin Uygulamalarının Meyve Kalitesine Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 122-129.