Bu araştırmada 20 adet beef tipi domates hattının bazı morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda beef tipi domates hatlarının 22 adet morfolojik karakter bakımından incelenmesi üzerinde durulmuştu. Araştırmada UPOV kriterlerine göre yapılan gözlem ve değerlendirmelerin sonucunda; hatların tamamında hipokotilde antosiyan oluşumunun olduğu ve bitki büyüme tipinin sırık (indeterminate) olduğu belirlenmiştir. Çalışmada Bd 24 hattı dışındaki tüm hatlarda meyve olgunluk renginin kırmızı ve meyve olgunluk aşamasından önce yeşil omuz oluşumunun bulunmadığı tespit edilmiştir. Hatların yaprak uzunluğu değerleri 41.33-59.33 cm, yaprak genişliği değerleri ise 34.00-57.33 cm arasında ölçülmüştür. Gövde boğum arası uzunluk ölçümleri sonucunda en yüksek değere sahip olan hattın Bd 2 (58.00 cm), en düşük değere sahip hattın ise Bd 9 (28.33 cm) olduğu belirlenmiştir. Gövde boğum arası kalınlığı ölçümlerinde ise 13.06 mm ile 20.99 mm arasında değişen sonuçlar elde edilmiştir. Meyve eti kalınlığı ölçümlerinde; Bd 20 numaralı hattın 6.81 mm ile en düşük, Bd 5 numaralı hattın 10.54 mm ile en yüksek değere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2020-YL1-0053
Bu araştırma makalesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalında Özlem Demir tarafından sunulan Yüksek Lisans tezinden türetilmiştir. Yazarlar 2020-YL1-0053 No’lu proje ile maddi olarak destek veren Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür ederler.
This study aimed to determine some morphological characteristics of 20 beef type tomato lines. Within the scope of this study, 22 morphological characters of beef type tomato lines were analyzed. As a result of the observations and evaluations made according to UPOV criteria, it was determined that all of the lines had anthocyanin formation in the hypocotyl and the plant growth type was indeterminate. In the study, it was determined that the fruit ripeness color was red and there was no green shoulder formation before the fruit ripeness stage in all lines except Bd 24 line. Leaf length values of the lines were measured between 41.33 - 59.33 cm and leaf width values were measured between 34.00 - 57.33 cm.As a result of the stem internode length measurements, it was determined that the line with the highest value was Bd 2 (58.00 cm) and the line with the lowest value was Bd 9 (28.33 cm). Stem internode thickness measurements obtained results ranging from 13.06 mm to 20.99 mm.In the fruit flesh thickness measurements, it was determined that line Bd 20 had the lowest value at 6.81 mm and line Bd 5 had the highest value at 10.54 mm.
2020-YL1-0053
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2020-YL1-0053 |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 13 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 27 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 18 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.