Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Carbon Dioxide Emissions Based on Fuel in Potato Production in TR 71 Region and Projection Estimate

Yıl 2024, Cilt: 19 Sayı: 2, 30 - 38, 31.12.2024
https://doi.org/10.54975/sduzfd.1557890

Öz

In this study, the carbon dioxide emission based on fuel consumption in potato production of TR71 Region covering Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir and Kırşehir provinces between 2014-2023 was determined and a projection estimate for the next 10 years was made. The average CO2 emission from potato production in TR71 Region between 2014-2023 was found to be 3.650 ktCO2, the specific fuel consumption was found to be 0.841 gfuel kgproduct-1 and the specific CO2 emission value was found to be 2.877 gCO2 kgproduct-1. When the projection estimates calculated for the next 10 years (2024-2033) for potato production in TR71 Region are examined, it is seen that total CO2 emission, specific fuel consumption and specific CO2 emission values will each have an increasing trend.

Etik Beyan

As the authors of this study, we confirm that we do not have any ethics committee approval.

Kaynakça

  • Ağaçayak, T., & Öztürk, L. (2017). Türkiye’de tarım sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik stratejiler. İstanbul Politikalar Merkezi (İPM–MERCATOR Politika Notu). İmak Ofset Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • Alpkent, N., (1984). Tarımda enerji kullanımı ve enerji tasarrufu. Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No: 296. Ankara. Altuntaş, E., & Asiltürk, M. (2011). Plant emergence, potato yield and yield components as affected by timing of tillage systems. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 7(4), 421-428.
  • Altuntaş, E. (2020). Türkiye’deki tarım makineleri kullanım projeksiyonunun tahmini. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3), 506 – 516.
  • Anonim. (2024). TR71 Bölgesi. https://www.ahika.gov.tr/bolgemiz/bir-bakista-tr71-bolgesi/ (Erişim tarihi: 1.09.2024).
  • Anonim. (2013). TR71 Düzey 2 Bölgesi tarım ve hayvancılık sektöründe mevcut durum ve 2014-2023 yılları stratejileri ve hedefleri raporu. Nisan, 2013. https://www.ahika.gov.tr/assets/upload/dosyalar/ahika_2013_tr
  • Aydın, A., & Aktuz N. C. (2023). Sürdürülebilir tarım için iklim değişikliğine ekosistem tabanlı uyum faaliyetleri. Çevre, Şehir ve İklim Dergisi, 2(3), 132-157.
  • Aydın, A. (2023). Tarım sektöründen kaynaklı sera gazı emisyonlarının hesaplanması; Enterik fermantasyon. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 3(1), 40-54.
  • Bakhtiari, A. A., Hematian, A., & Moradipour, M. (2015). Energy, economic and GHG emissions analysis of potato production. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences, 6(2), 398-406.
  • Beşergil, B. (2009). Yakıtlar yağlar. Ege Üniversitesi Basımevi; İzmir.
  • Bilgili, M. E., & Aybek, A. (2018). Doğu Akdenizde zeytin üretiminde yakıt tüketimi sonucunda oluşan karbondioksit emisyonu durumu. 3rd International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2018), Çukurova University, Congress Center, October 24-26, 2018, Adana.
  • Eren, Ö., Gokdogan, O., & Baran, M. F. (2019). Determination of greenhouse gas emissions (Ghg) in the production of different plants in Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 28(2A), 1040-1043.
  • Gołasa, P., Wysokiński, M., Bieńkowska-gołasa, W., Gradziuk, P., Golonko, M., Gradziuk, B., Siedlecka, A., & Gromada, A. (2021). Sources of greenhouse gas emissions in agriculture, with particular emphasis on emissions from energy used. Energies, 14(13), en14133784
  • Gözübüyük, Z., Çelik, A., Öztürk, İ., Demir, O., & Adıgüzel, M.C. (2012). Buğday üretiminde farklı, toprak işleme-ekim sistemlerinin enerji kullanım etkinliği yönünden karşılaştırılması. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi, 8(1), 25-34.
  • Hayaloğlu, P., 2018. İklim değişikliğinin tarım sektörü ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileri. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(25), 51-62.
  • Hamedani, S. R., Sahabani, Z., & Rafree, S. (2011). Energy inputs and crop yield relationship in potato production in Hamadan province of Iran, Energy, 36, 2367-2371.
  • IPCC. (1996). Guidelines for national greenhouse gas inventories. Volume 2, Section 1.
  • IPCC. (2013). The physical science basis. contribution of working group ı to the fifth assessment report of the ıntergovernmental panel on climate change. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 1535 pp, 2013.
  • IPCC. (2014). Intergovernmental panel on climate change AR5-Fifth Assessment Report. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Kuzu, H., Bilgili, M. E., Aybek, A., & Özekin, M. (2024). Doğu Akdeniz Bölgesinde patates ve mısır üretiminde yakıt tüketiminden kaynaklı karbondioksit emisyonunun belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 684-693.
  • Küsek, G. (2018). Güneydoğu anadolu bölgesinde mercimek üretiminde yakıt tüketimine bağlı olarak gerçekleşen karbondioksit emisyonlarının değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(4): 572-584.
  • Lal, R. (2004). Carbon emission from farm operations. Environment International, 30(7), 981-990.
  • Massey, R., McClure, H., & Schneider, R. (2019). Agriculture and greenhouse gas emissions. University of Missouri: Columbia-Extension Publication, 2019. https://mospace.umsystem.edu/xmlui/bitstream/handle/10355/71743/g00310-2019MarchRevised.pdf?sequence=1&isAllowed=y ( Erişim Tarihi: 14.09.2023)
  • Mohammadi, A., Tabatabaeefar, A., Shahin, S., Rafiee, S., Keyhani, A. (2008). Energy use and economical analysis of potato production in Iran a case study: Ardabil province. Energy Conversion and Management,49, 3566e70. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2008.07.003
  • Özcan, M. T. (1985). Mercimek hasat ve harman yöntemlerinin iş verimi kalitesi, enerji tüketimi ve maliyet yönünden karşılaştırılması ve uygun bir hasat makinası geliştirilmesi üzerine araştırmalar. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Mekanizasyon Bölümü. Adana
  • Özgöz, E., Altuntaş, E., & Asiltürk, M. (2017). Effects of soil tillage on energy use in potato farming in Central Anatolia of Turkey. Energy, 141, 1517-1523.
  • Öztürk, H. H., & Vulkan, E. V. (2017). Türkiye’de patates ve mısır üretiminde yakıt tüketimine bağlı olarak gerçekleşen karbondioksit emisyonlarının değerlendirilmesi. 4. Uluslararası Multidisipliner Avrasya Kongresi (IMCOFE), 23-25 Ağustos 2017, sayfa no:13-23, Roma.
  • Öztürk, H. H. (2017). Energetic and environmental comparison of rapeseed cultivation systems. LAMBERT Academic Publishing, Deutschland.
  • Öztürk, H. H., Gözübüyük, Z., Atay, U. (2017). Türkiye’de pamuk üretiminde yakıt tüketimine bağlı olarak gerçekleşen karbondioksit emisyonlarının değerlendirilmesi. 3. Uluslararası Tarım ve Çevre Kongresi, 16-18 Kasım 2017, sayfa no: 21-30, Antalya.
  • Pishgar-Komleh, S. H., Ghahderijani, M., & Sefeedpari, P. (2012). Energy consumption and CO2 emissions analysis of potato production based on different farm size levels in Iran. Journal of Cleaner Production, 33, 183-191.
  • Smagulova, S., Adil, J., Tanzharikova, A., & Imashev, A. (2017). The economic impact of the energy and agricultural complex on greenhouse gas emissions in Kazakhstan. International Journal of Energy Economics and Policy, 7(4), 252-259.
  • Tokay, Z. (2018). Türkiye’nin çeltik yetiştiriciliği kaynaklı sera gazı emisyonlarının değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği ABD., Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, s. 94, Ankara.
  • TÜİK (2024). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel üretim istatistikleri, 2024. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=134&locale=tr (Erişim tarihi: 02.08.2024)
  • TÜİK (2020). Sera Gazı Emisyon İstatistikleri, 1990-2020. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Sera-Gazi-Emisyon-Istatistikleri-1990-2020-45862#. (Erişim tarihi: 10.08.2024).
  • Vatansever Deviren, N., & Çelik, N. (2017). Dünyada ve Türkiye’de organik tarımın ekonomik açıdan değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(48), 669-678.

TR 71 Bölgesinin Patates Üretiminde Yakıt Kaynaklı Karbondioksit Emisyonu ve Projeksiyon Tahmini

Yıl 2024, Cilt: 19 Sayı: 2, 30 - 38, 31.12.2024
https://doi.org/10.54975/sduzfd.1557890

Öz

Bu çalışmada, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerini kapsayan TR71 Bölgesinin 2014-2023 yılları arasındaki patates üretimindeki yakıt tüketimine dayalı karbondioksit emisyonu belirlenmiş ve gelecek 10 yıla ait projeksiyon tahmini yapılmıştır. 2014-2023 yılları arasındaki TR71 Bölgesinin patates üretimine ait yakıt kaynaklı olarak ortalama CO2 emisyonu 3.650 ktCO2, özgül yakıt tüketimi 0.841 gyakıt kgürün-1 ve özgül CO2 emisyonu değeri ise 2.877 gCO2 kgürün-1 olarak bulunmuştur. TR71 Bölgesinde patates üretimi için gelecek 10 yıl (2024-2033) için hesaplanan projeksiyon tahminleri incelendiğinde, toplam CO2 emisyonu, özgül yakıt tüketimi ve özgül CO2 emisyon değerlerinin her birinin artma eğiliminde olacağı görülmektedir.

Etik Beyan

Bu çalışmanın yazarı olarak herhangi bir etik kurul onay bilgileri beyanımız bulunmadığını bildiririz.

Kaynakça

  • Ağaçayak, T., & Öztürk, L. (2017). Türkiye’de tarım sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik stratejiler. İstanbul Politikalar Merkezi (İPM–MERCATOR Politika Notu). İmak Ofset Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • Alpkent, N., (1984). Tarımda enerji kullanımı ve enerji tasarrufu. Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No: 296. Ankara. Altuntaş, E., & Asiltürk, M. (2011). Plant emergence, potato yield and yield components as affected by timing of tillage systems. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 7(4), 421-428.
  • Altuntaş, E. (2020). Türkiye’deki tarım makineleri kullanım projeksiyonunun tahmini. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3), 506 – 516.
  • Anonim. (2024). TR71 Bölgesi. https://www.ahika.gov.tr/bolgemiz/bir-bakista-tr71-bolgesi/ (Erişim tarihi: 1.09.2024).
  • Anonim. (2013). TR71 Düzey 2 Bölgesi tarım ve hayvancılık sektöründe mevcut durum ve 2014-2023 yılları stratejileri ve hedefleri raporu. Nisan, 2013. https://www.ahika.gov.tr/assets/upload/dosyalar/ahika_2013_tr
  • Aydın, A., & Aktuz N. C. (2023). Sürdürülebilir tarım için iklim değişikliğine ekosistem tabanlı uyum faaliyetleri. Çevre, Şehir ve İklim Dergisi, 2(3), 132-157.
  • Aydın, A. (2023). Tarım sektöründen kaynaklı sera gazı emisyonlarının hesaplanması; Enterik fermantasyon. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 3(1), 40-54.
  • Bakhtiari, A. A., Hematian, A., & Moradipour, M. (2015). Energy, economic and GHG emissions analysis of potato production. Journal of Biodiversity and Environmental Sciences, 6(2), 398-406.
  • Beşergil, B. (2009). Yakıtlar yağlar. Ege Üniversitesi Basımevi; İzmir.
  • Bilgili, M. E., & Aybek, A. (2018). Doğu Akdenizde zeytin üretiminde yakıt tüketimi sonucunda oluşan karbondioksit emisyonu durumu. 3rd International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2018), Çukurova University, Congress Center, October 24-26, 2018, Adana.
  • Eren, Ö., Gokdogan, O., & Baran, M. F. (2019). Determination of greenhouse gas emissions (Ghg) in the production of different plants in Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 28(2A), 1040-1043.
  • Gołasa, P., Wysokiński, M., Bieńkowska-gołasa, W., Gradziuk, P., Golonko, M., Gradziuk, B., Siedlecka, A., & Gromada, A. (2021). Sources of greenhouse gas emissions in agriculture, with particular emphasis on emissions from energy used. Energies, 14(13), en14133784
  • Gözübüyük, Z., Çelik, A., Öztürk, İ., Demir, O., & Adıgüzel, M.C. (2012). Buğday üretiminde farklı, toprak işleme-ekim sistemlerinin enerji kullanım etkinliği yönünden karşılaştırılması. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi, 8(1), 25-34.
  • Hayaloğlu, P., 2018. İklim değişikliğinin tarım sektörü ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileri. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(25), 51-62.
  • Hamedani, S. R., Sahabani, Z., & Rafree, S. (2011). Energy inputs and crop yield relationship in potato production in Hamadan province of Iran, Energy, 36, 2367-2371.
  • IPCC. (1996). Guidelines for national greenhouse gas inventories. Volume 2, Section 1.
  • IPCC. (2013). The physical science basis. contribution of working group ı to the fifth assessment report of the ıntergovernmental panel on climate change. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 1535 pp, 2013.
  • IPCC. (2014). Intergovernmental panel on climate change AR5-Fifth Assessment Report. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Kuzu, H., Bilgili, M. E., Aybek, A., & Özekin, M. (2024). Doğu Akdeniz Bölgesinde patates ve mısır üretiminde yakıt tüketiminden kaynaklı karbondioksit emisyonunun belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 684-693.
  • Küsek, G. (2018). Güneydoğu anadolu bölgesinde mercimek üretiminde yakıt tüketimine bağlı olarak gerçekleşen karbondioksit emisyonlarının değerlendirilmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(4): 572-584.
  • Lal, R. (2004). Carbon emission from farm operations. Environment International, 30(7), 981-990.
  • Massey, R., McClure, H., & Schneider, R. (2019). Agriculture and greenhouse gas emissions. University of Missouri: Columbia-Extension Publication, 2019. https://mospace.umsystem.edu/xmlui/bitstream/handle/10355/71743/g00310-2019MarchRevised.pdf?sequence=1&isAllowed=y ( Erişim Tarihi: 14.09.2023)
  • Mohammadi, A., Tabatabaeefar, A., Shahin, S., Rafiee, S., Keyhani, A. (2008). Energy use and economical analysis of potato production in Iran a case study: Ardabil province. Energy Conversion and Management,49, 3566e70. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2008.07.003
  • Özcan, M. T. (1985). Mercimek hasat ve harman yöntemlerinin iş verimi kalitesi, enerji tüketimi ve maliyet yönünden karşılaştırılması ve uygun bir hasat makinası geliştirilmesi üzerine araştırmalar. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Mekanizasyon Bölümü. Adana
  • Özgöz, E., Altuntaş, E., & Asiltürk, M. (2017). Effects of soil tillage on energy use in potato farming in Central Anatolia of Turkey. Energy, 141, 1517-1523.
  • Öztürk, H. H., & Vulkan, E. V. (2017). Türkiye’de patates ve mısır üretiminde yakıt tüketimine bağlı olarak gerçekleşen karbondioksit emisyonlarının değerlendirilmesi. 4. Uluslararası Multidisipliner Avrasya Kongresi (IMCOFE), 23-25 Ağustos 2017, sayfa no:13-23, Roma.
  • Öztürk, H. H. (2017). Energetic and environmental comparison of rapeseed cultivation systems. LAMBERT Academic Publishing, Deutschland.
  • Öztürk, H. H., Gözübüyük, Z., Atay, U. (2017). Türkiye’de pamuk üretiminde yakıt tüketimine bağlı olarak gerçekleşen karbondioksit emisyonlarının değerlendirilmesi. 3. Uluslararası Tarım ve Çevre Kongresi, 16-18 Kasım 2017, sayfa no: 21-30, Antalya.
  • Pishgar-Komleh, S. H., Ghahderijani, M., & Sefeedpari, P. (2012). Energy consumption and CO2 emissions analysis of potato production based on different farm size levels in Iran. Journal of Cleaner Production, 33, 183-191.
  • Smagulova, S., Adil, J., Tanzharikova, A., & Imashev, A. (2017). The economic impact of the energy and agricultural complex on greenhouse gas emissions in Kazakhstan. International Journal of Energy Economics and Policy, 7(4), 252-259.
  • Tokay, Z. (2018). Türkiye’nin çeltik yetiştiriciliği kaynaklı sera gazı emisyonlarının değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği ABD., Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, s. 94, Ankara.
  • TÜİK (2024). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel üretim istatistikleri, 2024. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=134&locale=tr (Erişim tarihi: 02.08.2024)
  • TÜİK (2020). Sera Gazı Emisyon İstatistikleri, 1990-2020. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Sera-Gazi-Emisyon-Istatistikleri-1990-2020-45862#. (Erişim tarihi: 10.08.2024).
  • Vatansever Deviren, N., & Çelik, N. (2017). Dünyada ve Türkiye’de organik tarımın ekonomik açıdan değerlendirilmesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(48), 669-678.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Biyosistem, Tarım Makineleri
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Ebubekir Altuntaş 0000-0003-3835-1538

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 29 Eylül 2024
Kabul Tarihi 26 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Altuntaş, E. (2024). TR 71 Bölgesinin Patates Üretiminde Yakıt Kaynaklı Karbondioksit Emisyonu ve Projeksiyon Tahmini. Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2), 30-38. https://doi.org/10.54975/sduzfd.1557890

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607