In this study, the effects of different irrigation water amounts and nitrogen doses on the components of rose oil obtained from rose flowers harvested in different periods were investigated in oil rose (Rosa damascena Mill.). The experiment was set up in Süleyman Demirel University Agricultural Research and Application Center and carried out according to the randomized block factorial experimental design with 3 replications. The experiment trials were created as 4 irrigation water amounts created depending on Class A pan (T0: 0.00, T1: 0.40, T2: 0.80, T3: 1.20) and 4 nitrogen levels (N0: 0 kg N da-1, N1: 8 kg N da-1, N2: 16 kg N da-1, N3: 24 kg N da-1, pure substance). Irrigation was carried out at 10-day intervals by drip irrigation method. According to the study results, differences were observed in the ratios of citronellol, geraniol and nerol which are the important components of rose oil according to the trial subjects. Citronellol ratios were 19.41-38.25 (1st year: 25.35-34.40; 2nd year: 19.41-30.10; 3rd year: 24.16-38.25) and geraniol ratio was 9.62-35.36 (1st year: 27.86-33.87; 2nd year: 28.12 -35.36; 3rd year: 9.62-26.62). The C/G ratio was found to be 0.91, 1.00, 1.16, 1.61 and 1.40 in the 1st, 2nd, 3rd and 4th harvest periods, respectively.
As the authors of this study, we confirm that we do not have any ethics committee approval.
TUBİTAK
TUBİTAK TOVAG 109O369
The authors would wish to express their gratitude to the The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) on of the funder, trough project number: TOVAG-109O369.
Farklı sulama suyu ve azot dozlarının, beş farklı dönemde hasat edilen yağ gülünden (Rosa damascene Mill.) elde edilen gül yağı bileşenleri üzerine etkisi araştırılan bu çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, tesadüf blokları faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Deneme konuları, Sınıf A sınıfı buharlaşma kabına bağlı olarak oluşturulan 4 sulama suyu miktarı (T0: 0.00, T1: 0.40, T2: 0.80, T3: 1.20) ve 4 azot dozu (N0: 0 kg N da-1, N1: 8 kg N da-1, N2: 16 kg N da-1, N3: 24 kg N da-1, saf madde) olacak şekilde oluşturulmuştur. Sulamalar, damla sulama yöntemi ile 10 günlük aralıklarla uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, gül yağının önemli bileşenleri olan sitronellol, geraniol ve nerol oranlarında deneme konularına göre farklılıklar görülmüştür. Sitronellol oranları 19.41-38.25 (1.yıl: 25.35-34.40; 2.yıl: 19.41-30.10; 3.yıl: 24.16-38.25), geraniol oranı ise 9.62-35.36 (1.yıl: 27.86-33.87; 2.yıl: 28.12 -35.36; 3.yıl: 9.62-26.62) olarak bulunmuştur. C/G oranları 1., 2., 3. ve 4. hasat dönemlerinde sırasıyla 0.91, 1.00, 1.16, 1.61 ve 1.40 olarak bulunmuştur.
TUBİTAK TOVAG 109O369
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sulama Sistemleri |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TUBİTAK TOVAG 109O369 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 26 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 19 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.