Araştırma Makalesi

Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi

Cilt: 2 Sayı: Özel Sayı 1 20 Ekim 2018
PDF İndir
TR EN

Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı; düzenli olarak bir spor dalı ile ilgilenen ve ilgilenmeyen lise öğrencilerinin zaman yönetimi anlayışlarının incelenerek bu durumun katılımcıların akademik/genel not ortalaması ile ilişkisini ortaya koymaktır. Çalışmaya Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 2018-19 özel yetenek sınavına giren 140 öğrenci katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak zaman yönetimi envanteri Türkçe formu kullanılmıştır. Ölçek öz bildirim ölçeği olmakla birlikte 27 madde ve 3 faktörlü bir yapıyı desteklemektedir. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 16 paket program kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve Perason Korelasyon testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak katılımcıların zaman yönetimi anlayışlarının bir spor dalı ile ilgilenme, günlük antrenman süresi ve haftalık antrenman yapılan gün sayısına göre anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Fakat katılımcıların akademik/genel ortalamaları ve zaman yönetimi anlayışlarında herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alay, S., & Koçak, S. (2003). Üniveriste Öğrencilerinin Zaman Yönetimleri ve Akademik Başarıları Arasındaki İlişki.
  2. Ardahan, F. (2003). Küçük ve Orta Boy İşletme Yöneticileri İçin Zaman Yönetimi. Akdeniz Üniversitesi Yayını, 59.
  3. Balcı, A. (1990). Zaman Yönetimi. Ankara Üniversitesi Egitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23.
  4. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem Akademi, Ankara.
  5. Durmaz, M., Hüseyinli, T., & Güçlü, C. (2016). Zaman Yönetimi Becerileri İle Akademik Başarı Arasındaki İlişki. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(7), 2291-2303.
  6. Erkan, S. (2001). Okul Psikolojik Danısma ve Rehberlik Programlarının Hazırlanması. Nobel, Ankara.
  7. Fidan, Y. (2011). Özel Sektör Ve Kamu Yöneticilerinin Zaman Yönetimi Davranışlarının Karşılaştırılması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6.
  8. Fritzsche, B., Rapp, B. & Hickson, K. (2003). Individual Differences in Academic Procrastination Tendency and Writing Success. Personality & Individual Differences, 35, 1549–1550.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

20 Ekim 2018

Gönderilme Tarihi

11 Ekim 2018

Kabul Tarihi

20 Ekim 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA
Üstün, Ü. D. (2018). Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi. Spor Eğitim Dergisi, 2(Özel Sayı 1), 14-20. https://izlik.org/JA32KJ29DY
AMA
1.Üstün ÜD. Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi. Spor Eğit. Dergi. 2018;2(Özel Sayı 1):14-20. https://izlik.org/JA32KJ29DY
Chicago
Üstün, Ümit Doğan. 2018. “Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi 2 (Özel Sayı 1): 14-20. https://izlik.org/JA32KJ29DY.
EndNote
Üstün ÜD (01 Ekim 2018) Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi. Spor Eğitim Dergisi 2 Özel Sayı 1 14–20.
IEEE
[1]Ü. D. Üstün, “Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi”, Spor Eğit. Dergi., c. 2, sy Özel Sayı 1, ss. 14–20, Eki. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32KJ29DY
ISNAD
Üstün, Ümit Doğan. “Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi 2/Özel Sayı 1 (01 Ekim 2018): 14-20. https://izlik.org/JA32KJ29DY.
JAMA
1.Üstün ÜD. Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi. Spor Eğit. Dergi. 2018;2:14–20.
MLA
Üstün, Ümit Doğan. “Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi, c. 2, sy Özel Sayı 1, Ekim 2018, ss. 14-20, https://izlik.org/JA32KJ29DY.
Vancouver
1.Ümit Doğan Üstün. Bir Spor Dalı ile İlgilenen ve İlgilenmeyen Lise Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Anlayışlarının İncelenmesi. Spor Eğit. Dergi. [Internet]. 01 Ekim 2018;2(Özel Sayı 1):14-20. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32KJ29DY

Spor Eğitim Dergisi (SEDER), aşağıdaki indeks/veritabanlarında listelenmektedir:  

Scientific Indexing ServicesROADJournal FactorResearchBibGoogle ScholarEurasian Scientific Journal IndexDirectory of Research Journals Indexing, ASOS İndeks, Index Copernicus

Journal of Sports Education © 2017 by Ibrahim Erdemir is licensed under CC BY 4.0 
Flag Counter