Araştırma Makalesi

Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi

Cilt: 3 Sayı: 3 30 Aralık 2019
PDF İndir
TR

Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi

Öz

Bu araştırmanın amacı, spor yapan ve spor yapmayan ortaokul öğrencilerinin cinsiyet, öğrencilerin öğrenim görmekte oldukları sınıf düzeyleri, yaptıkları spor türü, sahip oldukları sportif tecrübe ve haftalık spor yapma sıklıkları açısından sınav kaygı durumlarının incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Çanakkale Gelibolu ilçesinde öğrenim görmekte olan 9-13 yaş arasındaki 1945 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise gönüllü olarak ulaşılabilen 417 öğrenciden, haftalık düzenli olarak spor yapan 100 ve haftalık düzenli olarak spor yapmayan 317 öğrenciden rastgele seçilmiş 100 öğrenci olmak üzere toplam 200 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, öğrencilerin sınav kaygılarını belirlemek için Öner (1990) tarafından Türkçeye uyarlanan “Sınav Kaygısı Envanteri” ve öğrencilerin niteliklerinin belirlenmesi amacıyla kullanılan kişisel bilgiler anketi ile toplanmıştır. Çalışmada elde edilen bulguların analizinde SPSS 20 programından yararlanılmıştır.  Sınav kaygı ortalama puanlarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit edebilmek için Mann Withney-U testi, ikiden fazla gruplar için ise Kruskall Wallis testleri yapılmıştır. Anlamlılık değeri p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda, spor yapan ve yapmayan öğrencilerin sınav kaygısı cinsiyet, öğrencilerin öğrenim görmekte oldukları sınıf düzeyleri, sportif tecrübe, spor yapma sıklığı, öğrencilerin eğitim görmekte olduğu sınıf düzeyi değişkenleri açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir sonuç bulunamamıştır (p>0,05). Spor yapan ve spor yapmayan öğrencilerin sınav kaygısı ile çeşitli değişkenler arasında anlamlı bir sonuç olmamasının, anketlerin uygulandığı öğrencilerin akademik başarı durumları, ailelerin ilgisizliği, eğitime verdiği önemin düşük olması ve eğitim düzeyleri olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akçakaya, Ü. (2012, 15 Şubat). Sınav Kaygısı Nedenleri ve Çözüm Önerileri [Blog yazısı]. Erişim adresi: https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_8443.htm
  2. Albayrak-Kaymak, D. (1987). Sınav kaygısı envanterinin Türkçe formunun oluşturulması ve güvenirliği. Psikoloji Dergisi, 6(21), 55-62.
  3. Anshel, M. H., Fredson, P., Hamill, J., Haywood, K., Horvat, M., Plownan, S. (1991). Dictionary Of SportAndExerciseSciences. Champaing: Human KinetiksBooks.
  4. Araki, N. (1992). Test anxiety in elementary school and junior high school students in Japan. Anxiety, stress, and coping, 5(3), 205-215.
  5. Aytan, G. K. (2010). Ortaöğretim Öğrencilerinin Sosyalleşmelerinde Sporun Etkileri. Doktora tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  6. Bakırcıoğlu, R. (2016). Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Sözlüğü. Anı Yayıncılık, 2. Baskı, Ankara.
  7. Baltaş, A., (1993). Stres Altında Ezilmeden Öğrenmede ve Sınavlarda Üstün Başarı. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  8. Baymur, F. (1994). Genel Psikoloji. İstanbul: İnkılap Kitabevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Sinem Uluç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

6 Eylül 2019

Kabul Tarihi

26 Ekim 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Mollaoğulları, H., & Uluç, S. (2019). Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi. Spor Eğitim Dergisi, 3(3), 78-87. https://izlik.org/JA78EK28FN
AMA
1.Mollaoğulları H, Uluç S. Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi. Spor Eğit. Dergi. 2019;3(3):78-87. https://izlik.org/JA78EK28FN
Chicago
Mollaoğulları, Hacalet, ve Sinem Uluç. 2019. “Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi 3 (3): 78-87. https://izlik.org/JA78EK28FN.
EndNote
Mollaoğulları H, Uluç S (01 Aralık 2019) Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi. Spor Eğitim Dergisi 3 3 78–87.
IEEE
[1]H. Mollaoğulları ve S. Uluç, “Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi”, Spor Eğit. Dergi., c. 3, sy 3, ss. 78–87, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78EK28FN
ISNAD
Mollaoğulları, Hacalet - Uluç, Sinem. “Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi 3/3 (01 Aralık 2019): 78-87. https://izlik.org/JA78EK28FN.
JAMA
1.Mollaoğulları H, Uluç S. Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi. Spor Eğit. Dergi. 2019;3:78–87.
MLA
Mollaoğulları, Hacalet, ve Sinem Uluç. “Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi, c. 3, sy 3, Aralık 2019, ss. 78-87, https://izlik.org/JA78EK28FN.
Vancouver
1.Hacalet Mollaoğulları, Sinem Uluç. Spor Yapan ve Spor Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Sınav Kaygı Durumlarının İncelenmesi. Spor Eğit. Dergi. [Internet]. 01 Aralık 2019;3(3):78-87. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78EK28FN

Spor Eğitim Dergisi (SEDER), aşağıdaki indeks/veritabanlarında listelenmektedir:  

Scientific Indexing ServicesROADJournal FactorResearchBibGoogle ScholarEurasian Scientific Journal IndexDirectory of Research Journals Indexing, ASOS İndeks, Index Copernicus

Journal of Sports Education © 2017 by Ibrahim Erdemir is licensed under CC BY 4.0 
Flag Counter