This study aims to investigate the impact of caffeine consumption on the endurance and agility of professional football players. This study employed coffee as the source of the caffeine. Ten individuals who are currently playing football for the Aydn Yldzspor Football Club make up the study group. These sportsmen underwent a 9-week test to gauge caffeine's immediate effects. The athletes' agility (T-test) and endurance (Yo-Yo Intermittent Recovery Test) performances were assessed both before and after eating caffeinated and decaffeinated coffee. The One Way Anova was used to assess the data that had been acquired. The research showed that the agility and endurance assessments after consuming straight, caffeinated, and decaffeinated coffee resulted in statistically significant variations in the measurements. Additionally, it was discovered when the averages were looked at that coffee, whether it included caffeine or not, altered the averages. Therefore, it can be concluded that coffee consumption has a positive impact on athletes' performance, with caffeinated coffee having a greater impact than decaffeinated coffee.
Bu araştırmanın amacı, kafein kullanımımın elit futbolcuların dayanıklılık ve çeviklik performansı üzerine etkisinin incelenmesidir. Bu araştırmada kullanılan kafein kahve şeklindedir. Araştırmanın çalışma grubunu, Aydın Yıldızspor Futbol Kulübünde aktif olarak futbol oynayan 10 sporcu oluşturmaktadır. Bu sporculara, kafeinin akut etkisini ölçmek amaçlı 9 haftalık bir test uygulanmıştır. Sporcuların hiçbir içecek tüketmeden (direkt) ve kafeinli kahve ve kafeinsiz kahve tükettikten sonraki çeviklik (T-test) ve dayanıklılık performansları (Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi) ölçülmüştür. Elde edilen veriler One Way Anova kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre direkt, kafeinli ve kafeinsiz kahve tüketiminden sonraki çeviklik ve dayanıklılık ölçümleri sonucunda ölçümler arasında istatiksel açıdan anlamlı farklar olduğu görüldü. Ayrıca ortalamalar incelendiğinde kahvenin kafeinli veya kafeinsiz olmasının ortalamaları değiştirdiği belirlendi. Sonuç olarak kahve tüketiminin sporcuların performansı üzerinde etkili olduğu kafeinli kahvenin ise performansı kafeinsiz kahveye göre daha fazla arttırdığı söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 3 |
Journal of Sports Education © 2017 by Ibrahim Erdemir is licensed under CC BY 4.0