Food is not
only a physiological nutritional need for the individual who was born with
basic needs such as eating and sleeping, but it is also an emotional and
cultural necessity. Cooking, presenting and consuming the food through diffrent
practices/rituals enable every society to establish and develop its own food
culture. Hence, food, which is indispensible for the continuation of life, also
impacts the lifesyles of societies culturally. Food culture, acting as a mirror
for the development of social environment within the community, is inherited
from generations systematically through oral and written communication.
Emotions are one the most important motivations in transferring information,
orally or in written forms, such as various recipes and information related to
food culture like culinary culture and table manners. For this reason, it is
natural that the relation between food culture and emotions becomes ordinary.
Likewise the strong influence of a delicious dish to human nature and
behaviours, a similar impact can be seen in the reflection of individual’s
innerself to food when cooking or presenting it. The purpose of this study is
to examine the interplay between food culture and emotions in Like Water For Chocolate, the book of
Laura Esquivel, who is a prominent figure in contemporary Latin American
literature, born in Mexico, and present this interplay with examples and
reflection and reactions in individual’s innerself from the book.
Food culture Laura Esquivel Latin America emotions Like Water for Chocolate
Açlık,
tokluk ve uyku gibi en temel ihtiyaçlarla doğan birey için yemek, sadece
fizyolojik bağlamda beslenme değil, aynı zamanda hem duygusal hem de kültürel
bir gereksinimdir. Besinlerin farklı uygulamalar yardımıyla pişirilmesi,
sunulması ve tüketilmesi her toplumun kendi yemek kültürünü oluşturmasını
sağlamış, yaşamın devamı için elzem olan yemek toplumların yaşam biçimlerini de
kültürel anlamda etkilemiştir. Yemek kültürü nesilden nesile sözel iletişim ve
yazılı iletişim yardımıyla sistematik bir biçimde aktarılır. Aktarılan çeşitli
tariflerin, mutfak kültürü ve sofra adabı gibi yemek kültürüne ilişkin
bilgilerin iletilmesindeki önemli çıkış noktalarından biri de duygulardır.
Lezzetli bir yemeğin veya besinin insan doğasına ve davranışlarına etkisi ne kadar
kuvvetliyse, yemek pişirirken veya yemeği sunarken bireyin iç dünyasının yemeğe
yansımasının da benzer bir etkisi olduğu söylenebilir. Bu nedenle yemek kültürü ve duygular
arasındaki ilişkinin olağan bir hal alması da doğaldır. Bu çalışmanın amacı Meksika
doğumlu çağdaş Latin Amerika edebiyatının öne çıkan yazarlarından Laura
Esquivel’in Acı Çikolata adlı
eserinde yemek kültürü ve duygular arası etkileşiminin araştırılması ve bu
etkileşim sonucu bireyin iç dünyasında oluşan yankı ve tepkilerin eserden alınan
örneklerle sunulmasıdır.
Yemek kültürü Laura Esquivel Latin Amerika duygular Acı Çikolata
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 37 |
Selcuk University Journal of Faculty of Letters will start accepting articles for 2025 issues on Dergipark as of September 15, 2024.