Amaç: Bu çalışmanın amacı ProTaper, HeroShaper ve kök kanal tedavisi tekrarı için geliştirilmiş iki Ni-Ti sistemin (ProTaperRetreatment ve R-Endo) kanal transportasyonu ve merkezde kalma kabiliyetini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Eğim açıları 30-40 derece, eğim yarıçapları 4-9 mm arasında değişen alt büyükazı dişlerinin 120 meziyal kanalı modifiye bir mufla içine gömülmüştür. 15’er dişten oluşan 8 grup oluşturulmuştur. Dişlerin çalışma uzunluğundan 3, 6 ve 9 mm mesafelerde yatay kesitleri alınmıştır. Kesitlerin standart şartlar altında dijital fotoğrafları elde edilmiştir. Kanalların yarısı ProTaper, diğer yarısı ise HeroShaper ile şekillendirilmiştir. Postoperatif fotoğraf alınmasını takiben kanallar sistemlerin kendilerine ait güta-perka konları ve AHPlus patı ile doldurulmuştur. Standart şartlarda dijital kontrol radiyografileri alınmıştır. Dört sistemle kanal tedavisi tekrarı sonrasında alınan fotoğraflar 8 yönde transportasyon ve merkezleme oranı açısından değerlendirilmiştir.
Bulgular: İlk şekillendirmeden sonra ProTaper, HeroShaper'dan daha fazla transportasyonla yol açmıştır (p<0.05). Yeniden tedaviden sonra R-Endo, apikal ve orta kısımlarda negatif transportasyon oluşturmuştur. ProTaper ile hazırlanan kanallarda, apikal ve koronal kök kısımlarında ProTaperRetreatment; orta kısımlarda ProTaper daha kabul edilebilir sonuçlar ortaya koymuştur. HeroShaper ile hazırlanan kanallarda ise apikal ve orta kısımlarda HeroShaper, koronal kısımlarda ise ProTaper ile tedavi tekrarı transportasyon ve merkezleme kabiliyeti açısından daha başarılı bulunmuştur.
Sonuç: Bütün sistemler belli miktarda transportasyona ve merkezden kaymaya neden olmuştur. Protaper, ProtaperRetreatment ve HeroShaper ilk şekillendirmenin hangi aletle yapıldığına bağlı olarak benzer şekillendirme performanıs sergilemiştir. Ancak R-Endo apikal ve orta kesitlerde kök kanalının temizliğinde yetersiz kalmıştır.
Kanal tedavisi tekrarı merkezde kalma transportasyon Ni-Ti döner alet
Background: The aim of the present study was to evaluate the canal transportation and centering ability of ProTaper, HeroShaper and two Ni-Ti rotary systems developed for retreatment (ProTaperRetreatment and R-Endo).
Materials and Methods: One hundred twenty mesial canals of mandibular molars with curvatures between 30-40 degrees and radii of curvatures between 4-9 mm were embedded in a modified muffle system. The teeth were randomly divided into 8 groups (n=15). The roots were sectioned horizontally at 3, 6 and 9 mm from the working length. Cross-sections were digitally photographed under standardized conditions. Half of the root canals were prepared with ProTaper and the rest with HeroShaper. Postoperative photographs were obtained. Root canals were obturated with the respective gutta-percha cones of the systems and AHPlus sealer. Following retreatment with four systems, photographs were assessed for the canal transportation in 8 directions, and centering ratio.
Results: Initial shaping with ProTaper resulted in more significant transportation than HeroShaper (p<0.05). After retreatment, R-Endo yielded negative transportation values in the apical and mid-sections. In canals prepared with ProTaper, in the apical and coronal root sections ProTaperRetreatment, and in the mid-sections ProTaper revealed more acceptable re-shaping results. In the canals prepared with HeroShaper, after retreatment, transportation and centering ability were relatively efficient with HeroShaper in the apical and mid-sections; and with ProTaper in the coronal sections.
Conclusion: All systems caused a certain amount of transportation and eccentricity. Protaper, ProtaperRetreatment and HeroShaper showed similar re-shaping performance with regard to the initial shaping procedure. However, R-Endo yielded insufficient root canal cleaning in the apical and mid-sections.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 6 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 2 |
Selcuk Dental Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.