Diş ağartma tedavileri estetik diş hekimliğinde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavilerde hidrojen peroksit ve karbamid peroksit gibi oksitleyici ajanlar kullanılmaktadır. Bu ajanlar farklı konsantrasyonda, farklı viskozitelerde ve farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Bu yöntemler arasında diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanan ofis tipi ağartma tekniği ve hastaların evlerinde uygulayabildiği ev tipi ağartma tekniği bulunmaktadır. Ofis tipi ağartma tekniğinde ağartıcı ajan olarak genellikle farklı konsantrasyonlarda hidrojen peroksit kullanılmakta, ev tipi ağartma tekniğinde ise farklı konsantrasyonlarda karbamid peroksit kullanılabilmektedir. Ev tipi ağartma tekniğinde birçok farklı ağartma ajanı kullanılabilmektedir. Bunların arasında ağartıcı diş macunları, ağartıcı jeller ve stripler (bantlar) bulunmaktadır. Ağartma tedavisi vital ve devital dişlere uygulanabilmektedir. Ağartma tedavisinin etkinliğinin artırılması amacıyla ışık ve lazer uygulaması gibi çeşitli teknikler de kullanılabilmektedir. Ağartma tedavisinin tamamlanmasının ardından etkinliğinin devam edebilmesi amacıyla hastaya renklendirici içecekleri tüketirken pipet kullanması, renklendirici yiyecek ve içeceklerin tüketiminin ardından ağızlarını çalkalamaları ve fırçalamaları tavsiye edilmektedir. Bu tavsiyelere ek olarak ağartma tedavisinin belirli periyotlarla tekrar edilmesi de gerekebilmektedir. Ağartma ajanları diş dokularında bazı değişikliklere yol açabilmekte ve bazı riskler yaratabilmektedir. Diş dokularında hassasiyete neden olması en önemli risklerdendir. Bunun yanı sıra diş eti irritasyonlarına, pulpa hasarına ve kök rezorpsiyonlarına neden olabilmektedir. Bu derlemenin amacı diş ağartma tedavilerinin ve bu tedavilerde kullanılan güncel uygulamaların gözden geçirilmesidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 24 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 1 |
Selcuk Dental Journal Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.