BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of Silage Corn Hybrids as Second Cropping

Yıl 2014, Cilt: 28 Sayı: 2, 69 - 75, 15.09.2015

Öz

In this study, ten varieties and varieties-to-be of hybrid maize (BT-M-12 x BT. M-B, BT-M-30 x BT. M-B, BT-M-46 x BT. M-B, BT-M-71 x BT. M-B, BT-M-124 x BT. M-B, BT-M-149 x BT. M-B, BT-M-159 x BT. M-B, OSSK-644, Arifiye and MAT-97) were grown as second crop in the 2005 growing season in the ecological conditions of Antalya. The experiment was designed with “Randomized Complete Blocks Designed” with four replications. In the research, plant height, leaves per plant, stem diameter, leaf / stem ratio, leaf ratio, flowering period, vegetation period, forage yield, dry matter ratio, dry matter yield, protein ratio and crude protein yield were determined. According to the results, green forage yields of hybrid maize varieties were 77.7 t/ha (BT-M-71 x BT.M-B) – 133.0 t/ha (BT-M-159 x BT.M-B), dry matter ratio were 18.99 % (BT-M-12 x BT.M-B) - 20.93 % (OSSK 644), dry matter yield were 15.0 t/ha (BT-M-71 x BT.MB) – 26.9 t/ha (BT-M-159 x BT.M-B), crude protein rates were 2.36 % (MAT-97) - 2.76 % (BT-M-71 x BT.M-B), and crude protein yields were 2.1 t/ha (BT-M-71 x BT.M-B) – 3.2 t/ha (BT-M-159 x BT.M-B) respectively. This research suggests that “BT-M-159 x BT.M-B” can be grown as second crop under the ecological conditions in Antalya.

Kaynakça

  • Akçin A, Sade B, Tamkoç A, Topal A (1991). Farklı Bitki Sıklıkları ve Azot Dozlarının “TTM-813” Me-lez Mısır Çeşidinin Tane Verimi, Verim Unsurları ve Bazı Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkileri. S.Ü. Araştırma Fonu, ZF-89/123, Konya.
  • Anonim (2005). Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Kayıtları. Antalya.
  • Aydın İ, Albayrak S (1995). Samsun ekolojik şartla-rında ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı bitkilerin farklı biçim zamanlarında ot ve ham protein ve-rimleri üzerini bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üni-versitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(3): 71-81.
  • Aydın İ, Uzun F (1995). Samsun ekolojik şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısırın, kuru ot ve ham protein verimi üzerine sıklık ve biçim za-manlarının etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Zi-raat Fakültesi Dergisi, 10(1): 15-22.
  • Ayrancı R (1999). Konya ekolojik şartlarında yetiştiri-lebilecek atdişi melez mısır çeşitlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
  • Avcıoğlu R, Kır B, Demiroğlu G (2001). Ana ürün ola-rak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde ekim zamanı-nın hasıl verimi ve kalite özelliklerine etkisi üzerin-de bir araştırma. GAP II. Tarım Kongresi, 24-26 Ekim 2001, Şanlıurfa, Turkey, pp.857-864.
  • Avcıoğlu R, İptaş S (1994). Tokat şartlarında birinci ürün silajlık mısır, sorgum, sudanotu, ve sorgum-sudanotu melezlerinde biçim zamanı ve biçim sa-yısının verim ve kimyasal kompozisyona etkileri üzerine bir araştırma. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan, İzmir, Turkey, pp. 48-51.
  • Budak B, Alan Ö, Akdemir H (2005). Küçük menderes koşullarında bazı melez mısır (Zea mays L.) çeşitle-rinin hasıl verimi üzerine bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül, Antalya, Tur-key, pp.1017-1020.
  • Budak B, Soya H (2003). İkinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin hasıl verimleri üzerinde bir araştırma. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi, 13-17 Ekim, Diyarbakır¸ Turkey, pp. 529-532.
  • MSTAT-C, An Analysis of Agronomic Research Exper-iments. Michigan State University, USA.
  • Geren H (2000) Ana ve ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde ekim za-manlarının hasıl verimleri ile silaja ilişkin tarımsal özelliklere etkisi üzerinde araştırmalar. Doktora te-zi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basıl-mamış), İzmir.
  • Gökçora H, Gençtan T (1978). Mısırda sıcaklık, oran-sal nem ve tozlama zamanının döllenme üzerine etkileri. Doğa Bilim Dergisi, 2(3): 202-205.
  • Güneş A (2004). Karaman ekolojik koşullarında silaj-lık hibrit mısır çeşitleri ve sorgu-sudan otu melezle-rinin ikinci ürün olarak yetiştirme imkanlarının be-lirlenmesi. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
  • Hough MN (1972). Weather factors affecting the de-velopment of maize sowing to flowering. Journal of Agriculture Science Cambridge, 78: 325-331.
  • Keskin S (2001). Silajlık olarak yetiştirilen mısır çeşitle-rinde bitki sıklığının verim ve bazı verim kompo-nentleri üzerine etkileri. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
  • İptaş S, Yılmaz M, Öz A, Avcıoğlu R (1997). Tokat ekolojik şartlarında silajlık mısır, sorgum tür ve melezlerinden yararlanma olanakları. Hasad Ya-yıncılık, 97-105.
  • Mülayim M, Malhatun S, Acar R (2002). İkinci ürün silajlık melez mısır çeşitlerinde farklı gübre çeşit ve dozlarının verim ve bazı verim unsurları üzerine etkisi. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 338/339:30-39.
  • Orak A, İptaş S (1999). Silo Yem Bitkileri ve Silaj. Çayır Mera Amenajmanı ve Islahı Tarım ve Kö-yişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Ge-nel Müdürlüğü, 49-69, Ankara.
  • Sade B (1987). Çumra ilçesi sulu şartlarda bazı melez mısır çeşitlerinin önemli zirai karakterleri üzerine araştırmalar. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversite-si Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
  • Sencar Ö, Yıldırım A, Gökmen S (1993). Silaj amacıy-la II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin hasıl ve kuru ot verimi üzerine ekim sıklığının etki-si. Doğa-Tr. Journal of Agriculture And Forestry, 763-773.
  • Tosun F (1967). Erzurum Ovasında Ekşi Silo ve Kesif Tane Yemi Olarak Melez Tarla Mısırı Yetiştirme Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniv. Basımevi, Ankara.
  • Turan N, Yılmaz İ (2000). Van koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı silajlık mısır çeşitlerinin hasıl verim ve bazı verim unsurlarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(2): 63-71.
  • Yılmaz Ş, Gözübenli H Can E, Ateş İ (1999). Hatay koşullarında II. ürün olarak yetiştirilebilecek silajlık mısır çeşitlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi Cilt III Çayır-Mera Yem Bitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, 15-18 Kasım, Adana, Turkey, pp. 295-299.
  • Yurtsever N (1984). Deneysel İstatistik Metotları. Ta-rım Orman ve Köy İşleri Köy Hizmetleri Genel Mü-dürlüğü Yayınları No:121. Ankara.
Yıl 2014, Cilt: 28 Sayı: 2, 69 - 75, 15.09.2015

Öz

Kaynakça

  • Akçin A, Sade B, Tamkoç A, Topal A (1991). Farklı Bitki Sıklıkları ve Azot Dozlarının “TTM-813” Me-lez Mısır Çeşidinin Tane Verimi, Verim Unsurları ve Bazı Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkileri. S.Ü. Araştırma Fonu, ZF-89/123, Konya.
  • Anonim (2005). Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Kayıtları. Antalya.
  • Aydın İ, Albayrak S (1995). Samsun ekolojik şartla-rında ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı bitkilerin farklı biçim zamanlarında ot ve ham protein ve-rimleri üzerini bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üni-versitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(3): 71-81.
  • Aydın İ, Uzun F (1995). Samsun ekolojik şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısırın, kuru ot ve ham protein verimi üzerine sıklık ve biçim za-manlarının etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Zi-raat Fakültesi Dergisi, 10(1): 15-22.
  • Ayrancı R (1999). Konya ekolojik şartlarında yetiştiri-lebilecek atdişi melez mısır çeşitlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
  • Avcıoğlu R, Kır B, Demiroğlu G (2001). Ana ürün ola-rak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinde ekim zamanı-nın hasıl verimi ve kalite özelliklerine etkisi üzerin-de bir araştırma. GAP II. Tarım Kongresi, 24-26 Ekim 2001, Şanlıurfa, Turkey, pp.857-864.
  • Avcıoğlu R, İptaş S (1994). Tokat şartlarında birinci ürün silajlık mısır, sorgum, sudanotu, ve sorgum-sudanotu melezlerinde biçim zamanı ve biçim sa-yısının verim ve kimyasal kompozisyona etkileri üzerine bir araştırma. Tarla Bitkileri Kongresi 25-29 Nisan, İzmir, Turkey, pp. 48-51.
  • Budak B, Alan Ö, Akdemir H (2005). Küçük menderes koşullarında bazı melez mısır (Zea mays L.) çeşitle-rinin hasıl verimi üzerine bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül, Antalya, Tur-key, pp.1017-1020.
  • Budak B, Soya H (2003). İkinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin hasıl verimleri üzerinde bir araştırma. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi, 13-17 Ekim, Diyarbakır¸ Turkey, pp. 529-532.
  • MSTAT-C, An Analysis of Agronomic Research Exper-iments. Michigan State University, USA.
  • Geren H (2000) Ana ve ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde ekim za-manlarının hasıl verimleri ile silaja ilişkin tarımsal özelliklere etkisi üzerinde araştırmalar. Doktora te-zi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basıl-mamış), İzmir.
  • Gökçora H, Gençtan T (1978). Mısırda sıcaklık, oran-sal nem ve tozlama zamanının döllenme üzerine etkileri. Doğa Bilim Dergisi, 2(3): 202-205.
  • Güneş A (2004). Karaman ekolojik koşullarında silaj-lık hibrit mısır çeşitleri ve sorgu-sudan otu melezle-rinin ikinci ürün olarak yetiştirme imkanlarının be-lirlenmesi. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
  • Hough MN (1972). Weather factors affecting the de-velopment of maize sowing to flowering. Journal of Agriculture Science Cambridge, 78: 325-331.
  • Keskin S (2001). Silajlık olarak yetiştirilen mısır çeşitle-rinde bitki sıklığının verim ve bazı verim kompo-nentleri üzerine etkileri. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
  • İptaş S, Yılmaz M, Öz A, Avcıoğlu R (1997). Tokat ekolojik şartlarında silajlık mısır, sorgum tür ve melezlerinden yararlanma olanakları. Hasad Ya-yıncılık, 97-105.
  • Mülayim M, Malhatun S, Acar R (2002). İkinci ürün silajlık melez mısır çeşitlerinde farklı gübre çeşit ve dozlarının verim ve bazı verim unsurları üzerine etkisi. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 338/339:30-39.
  • Orak A, İptaş S (1999). Silo Yem Bitkileri ve Silaj. Çayır Mera Amenajmanı ve Islahı Tarım ve Kö-yişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Ge-nel Müdürlüğü, 49-69, Ankara.
  • Sade B (1987). Çumra ilçesi sulu şartlarda bazı melez mısır çeşitlerinin önemli zirai karakterleri üzerine araştırmalar. Yüksek Lisans tezi, Selçuk Üniversite-si Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya.
  • Sencar Ö, Yıldırım A, Gökmen S (1993). Silaj amacıy-la II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin hasıl ve kuru ot verimi üzerine ekim sıklığının etki-si. Doğa-Tr. Journal of Agriculture And Forestry, 763-773.
  • Tosun F (1967). Erzurum Ovasında Ekşi Silo ve Kesif Tane Yemi Olarak Melez Tarla Mısırı Yetiştirme Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniv. Basımevi, Ankara.
  • Turan N, Yılmaz İ (2000). Van koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı silajlık mısır çeşitlerinin hasıl verim ve bazı verim unsurlarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(2): 63-71.
  • Yılmaz Ş, Gözübenli H Can E, Ateş İ (1999). Hatay koşullarında II. ürün olarak yetiştirilebilecek silajlık mısır çeşitlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi Cilt III Çayır-Mera Yem Bitkileri ve Yemeklik Tane Baklagiller, 15-18 Kasım, Adana, Turkey, pp. 295-299.
  • Yurtsever N (1984). Deneysel İstatistik Metotları. Ta-rım Orman ve Köy İşleri Köy Hizmetleri Genel Mü-dürlüğü Yayınları No:121. Ankara.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Review Articles
Yazarlar

Duran Simsek

Ahmet Tamkoc

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2015
Gönderilme Tarihi 27 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

EndNote Simsek D, Tamkoc A (01 Eylül 2015) Evaluation of Silage Corn Hybrids as Second Cropping. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 28 2 69–75.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.