Effects of humic acid in soils having different types of clay on potassium fixation were investigated. For this reason, soil samples of sand, clay loam and clay textures including smectite+clorite, smectite and smectite+illite were used. Soil samples were put into 400-cm3 pots after drying and sieving. Humic acid (HA) forming of K humat were applied to soils at 0, 100, 200, 400 and 800 ppm of K. Soil samples were kept in an incubator for 30 and 60-day. At the end of incubation, amounts of fixed potassium were determined.
Results obtained show that HA significantly increased the K fixations of soils (P<0.05). The highest natural fixed potassium values were determined in clay loam soils dominated smectite. K fixation in all doses of HA was significantly decreased by depending on incubation period.
Bu araştırmada, humik asidin farklı kil tipine sahip topraklarda potasyum fiksasyonu üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, kum, kil tın ve kil bünyeye sahip, smektit+klorit, smektit ve smektit+illit tipi kil içeren toprak örnekleri kullanılmıştır. Toprak örnekleri kurutulup, elendikten sonra 400 cm3 hacimli plastik kaplara doldurulmuştur. K humat formundaki humik asit (HA) 0, 100, 200, 400 ve 800 ppm K içeren düzeylerde toprak-lara uygulanmıştır. Toprak örnekleri 30 ve 60 gün süreyle inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda top-rak örneklerinde fikse edilen potasyum miktarları belirlenmiştir.
Elde edilen sonuçlar, HA ‘nın toprakların K fiksasyonlarını önemli miktarda arttırdığını göstermiştir (p<0.05). doğal olarak fikse edilmiş en yüksek potasyum değerleri kil tın bünyeli smektit tipi kilin hakim olduğu toprakta belirlenmiştir. K fiksasyonu bütün HA dozlarında İnkübasyon süresine bağlı olarak önemli miktarda azalmıştır (P<0.05).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2002 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 16 Sayı: 29 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.