The study was carried out to construct the more comfortable housing area for dairy cows in the low temperature re-gion in winter. The breeding customs of farmers in the region and space requirements of animal management groups and development in further was considered in the planning of house. The movement-free for animals in all resting, feeding and outside lot area was based in the design of building. Hence, the barn constituted an unstressed physical environment for dairy cows by using of suitable design of house depend on the animal behavior. Especially, air velocity in outside lot area was controlled by this building design and its climate provided to positive effects on the animal performance. The free-stall barn layout, a capacity of 30 dairy herd, was improved to utilize in Konya or other region with similar climatic conditions.
Araştırma, kış mevsimlerinde sıcaklıkların düşük olduğu bölgelerde hayvanlar için daha uygun barınma ortamla-rının sağlanması amacıyla yürütülmüştür.Çiftçilerin yetiştiricilik alışkanlıkları dikkate alınarak, hayvan grupları için gerekli alanların planlanmasında, gelişme durumu göz önünde bulundurulmuştur. Bu tasarım tipinde hayvanlara barınak içersinde dinlenme, yemleme, gezinme ve diğer tüm alanlarda hareket özgürlüğü esas alınmıştır. Böylece yapı hayvan davranışlarına uygun bir şekilde tasarlanarak fiziksel çevrenin stressiz olması sağlandı. Özellikle soğuk ve sıcak periyotlarda, açık alanlardaki hava hızının kontrol edilmesine yönelik tasarım tipi üzerinde durularak, iklimin hayvanlar üzerindeki etkisi olumlu koşullara taşınmıştır. Konya ili esas alınarak benzer iklime sahip bölgelerde kulla-nılabilecek, 30 başlık serbest duraklı barınak planı geliştirilmiştir.
Serbest duraklı barınak hava hızı kontrolü barınak tasarımı.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2002 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 16 Sayı: 30 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.