In this study, ten greenhouses for each of two groups as pentachloronitrobenzene (PCNB) treated and non-treated were chosen for sampling and observations to determine the quantative and qualitative effects of PCNB on the root rot pathogens of tomato and the prevalence of the disease under greenhouse conditions. Six diseased plants were randomly collected from the each of greenhouse after determination of the disease incidence rates, and the isolation studies were carried out with the diseased plant samples. According to the results the average amount of Fusarium spp. were 20.9 % more than those which were in the controls. The ratio of Fusarium spp. among the total fungal iso-lates were found 85.05% for PCNB and 75.67% for control. In addition, Fusarium spp. from diseased plants were 85.6% and 66.4% in PCNB treated and nontreated greenhouse respectively. Rhizoctonia solani and Colletotrichum coccodes were found in less amounts 71.43% and 60% respectively in comparison with control. There no statistical significant difference (p:0.05 level) between the control and PCNB applied greenhouses.
Pentachloronitrobenzen’in (PCNB) domates seralarında kök çürüklüğü etmenlerinin niceliği, niteliği ve has-talığın yaygınlığı üzerine etkisini saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada, PCNB uygulanmış ve kontrol amaçlı 10’ar adet sera seçilerek hastalıklı bitkiler sayılmış ve her bir seradan tesadüfen seçilen 6’şar adet hastalıklı bitkiden izolas-yon yapılmıştır. Araştırma sonucunda Fusarium türleri kontrol seralara göre %20.9 daha fazla tespit edilmiştir. Top-lam funguslar içindeki Fusarium oranları PCNB’li serada %85.05, kontrolde ise %75.67 oranında kaydedilmiştir. Ayrıca PCNB ile ilaçlanmış seralardaki hastalıklı bitkilerin %85.60’sında, kontrol seralardaki bitkilerin %66.4’ünden Fusarium türleri izole edilmiştir. Rhizoctonia solani ve Colletotrichum coccodes kontrole göre sırasıyla %71.43 ve %60 oranında daha az tespit edilmiştir. Kontrol ve PCNB uygulanan seralardaki hastalık oranları arasında önemli ilişki (P:0.05) tespit edilmemiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2003 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 17 Sayı: 31 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.