Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Yeast, Malt Flour and Phytase Additions on Digestible Protein and Ash Content of Tarhana

Yıl 2004, Cilt: 18 Sayı: 33, 90 - 97, 25.06.2004

Öz

In this research, the effects of yeast (Saccharomyces cerevisiae) (0, 0.5 and 5 %), malt flour (0, 2 and 4 %) and phytase enzyme preperate (0, 0.05 and 0.5 %) addition on the some nutritive parameters of the tarhana made with high extraction flour were investigated. As parameters, fermentation loss, the amounts of crude ash, protein and their rate of digestibility were used. The ash and protein amounts of the tarhana were incerased as proportionally by the fermantation proces as a result of the carbohydrate loss. For the crude ash, the digestibility increased from 68,32 % of dough to 82,07 % of the solid form. Malt flour and phytase enzyme additions showed a sinergy to the effect of the fermentation in the digestible ash amount and the yeast addition were found more effective than those of malt flour and phtase enzyme. The digestible protein amount increased up to 95,12 % due to the effect of fermentation procedure dominantly being more effective than those of the other factors used. Tarhana making process alone at natural conditi-ons without any additives and applications is able to increase digestibility of minerals and proteins.

Tarhanada Sindirilebilir Protein ve Kül Miktarı Üzerine Maya, Malt Unu ve Fitaz Katkılarının Etkileri

Yıl 2004, Cilt: 18 Sayı: 33, 90 - 97, 25.06.2004

Öz

Bu araştırmada maya (Saccharomyces cerevisiae) (% 0, 2.5, 5) malt unu (% 0, 2 ve 4) ve fitaz enzimi (% 0, 0.05 ve 0.5) katkıları kullanılarak yüksek randımanlı undan hazırlanan tarhananın bazı besinsel özellikleri araştırılmıştır. Parametre olarak fermentasyon kaybı, ham kül, ham protein ve bunların sindirilebilirlikleri kullanılmıştır. Tarhanada toplam kül ve protein miktarları fermentasyon prosesi sonucu oluşan kuru madde kaybı ile orantılı olarak artmıştır. Tarhana hamurlarında % 68,32 olan kül sindirilebilirlik oranı, tarhanada % 82,07’e çıkmıştır. Malt unu ve fitaz enzi-mi katkıları fermentasyonun kül sindirilebilirlik oranı üzerindeki etkisini artırırken, maya katkısı en etkili faktör olarak bulunmuştur. Tarhanadaki sindirilebilir protein miktarı ise % 95,12’e kadar çıkmış, burada da fermentasyon süreci, denenen diğer faktörlere göre baskın rol oynamıştır. Tarhana üretim prosesinde yer alan uzun fermentasyon süreci, ilave katkı ve işleme ihtiyaç duyulmaksızın kül ve protein sindirilebilirliklerini artırmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nermin Bilgiçli Bu kişi benim

Selman Türker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2004
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 18 Sayı: 33

Kaynak Göster

EndNote Bilgiçli N, Türker S (01 Haziran 2004) The Effects of Yeast, Malt Flour and Phytase Additions on Digestible Protein and Ash Content of Tarhana. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 18 33 90–97.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.