The present study was conducted in Küçükköy Village where it is situated in Konya Çumra region. The data were obtained from 33 farms of 150 via survey techniques by use of stratified random sampling statiscal method. In additation, secondary data taken from related institutions were also used.
The study was aimed to determine to effect of land consolidation on from return. İn study area, uncultivated land were im-proved by amendment technique and these were distributed to the farmer. Average farm size before and after the land consoli-dation were determined as 12,95 ha and 13,79 ha respectively. There was no irrigation water in irrigation Networks after the land consolidation so yield did not increase from this problem. The use of input after the land consolidation was compared between farm groups. This depended from the gowning crops and the saving was determined as 12-15 %, 20%, 21% and 17% in fuel usage, working duration, usage of seed and fertilizer, respectively.
Çalışma Konya İli Çumra İlçesi Küçükköy köyünde yapılmıştır. Köyde bulunan 150 işletmeden tabakalı tesadüfi örnekle-me yöntemine göre seçilen 33 işletme ile yapılan anket verileri ve ilgili kurumlardan alınan ikincil veriler çalışmanın materyali-ni oluşturmaktadır.
Çalışma, arazi toplulaştırmasının işletme ekonomisine yaptığı katkıları belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada ekil-meyen araziler ıslah yolu ile üretime kazandırılmış ve çiftçiye dağıtılmıştır. Toplulaştırma öncesi 129,5 da olan ortalama işlet-me arazisi genişliği, toplulaştırma sonrası 137,9 da olarak belirlenmiştir. Toplulaştırma sonrası yapılan sulama şebekelerine su verilememesi nedeni ile verimde artış sağlanamamıştır. Toplulaştırma sonrası girdi kullanım miktarı işletme grupları ara-sında karşılaştırılmıştır. Bu durumda yetiştirilen bitkiye göre değişmekle birlikte, yakıt kullanımında % 12-15, çalışma süre-sinde % 20, tohum kullanımında % 21 ve gübre kullanımında % 17 tasarruf sağlandığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tarım Politikaları |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2004 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 18 Sayı: 34 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.