Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Toprakta Agregat Oluşumu ve Stabilitesi

Yıl 2005, Cilt: 19 Sayı: 36, 78 - 86, 25.08.2005

Öz

Topraklar yapısal olarak çeşitlilik gösterirler ve bu çeşitlilik topraklardaki değişik faktörler tarafından meydana getiril-mektedir. Toprakların kil tipi ve miktarı, toprak organik maddesi, toprakların kireç (CaCO3) içeriği, katyon değişim kapasitesi, kolloidal demir ve alüminyum oksitler, mikroorganizmalar, ıslanma-kuruma, donma-çözülme olayları ve toprak işleme bu yapısal çeşitliliği meydana getiren başlıca unsurlardır. Bu unsurların toprakların yapısal değişimi üzerine etkileri ise birbirin-den farklı olmaktadır.
Bu derlemede toprakların yapısal gelişiminde bir indikatör olan agregatlaşma ve agregat stabilitesi üzerine etki eden bazı toprak özelliklerinin ve çevresel faktörlerin etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.

Aggregate Formation and Stability in Soil

Yıl 2005, Cilt: 19 Sayı: 36, 78 - 86, 25.08.2005

Öz

Soils show differences in structural formation, and these structural differences are induced by different factors. Soil clay variety and amounts, CaCO3 contents, cation exchange capacity, colloidal iron and aluminiumoxides, microorganims, wetting-drying, freezing-thawing and soil cultivation are the main factors in the formation of the soil structure. Furthermore effects of these factors on the structural formation of soils are quite different from each other.
The aim of this review was to determine the effects of some soil properties and environmental factors on aggregation and aggregate stability as an indicator for structural development of soils.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Toprak Bilimi ve Ekolojisi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erdem Yılmaz Bu kişi benim

Zeki Alagöz Bu kişi benim

Filiz Öktüren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ağustos 2005
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 19 Sayı: 36

Kaynak Göster

EndNote Yılmaz E, Alagöz Z, Öktüren F (01 Ağustos 2005) Aggregate Formation and Stability in Soil. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 19 36 78–86.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.