Some physical properties of safflower (Carthamus tinctorius L.) were determined as a function of moisture content. Also, physical properties such as dimensions, geometric mean diameter, sphericity, 1000 seeds mass, bulk and seed densi-ty, terminal velocity, projected area and porosity were measured at three moisture content levels (5.61 %, 14.08 % and 23.32 d.b. %). The values of length, mass, geometric mean diameter, sphericity, bulk density, seed density, terminal veloci-ty, projected area and porosity were established as 6.89-7.56 mm, 0.035-0.054 g, 4.13-4.70 mm, 0.600-0.623, 526.9-488.6 kg m-3, 1096.7-1187.6 kg m-3, 3.84-5.02 ms-1, 24.60-27.50 mm2 and 52.0- 56.7%, respectively. The coefficient of static friction on an iron sheet and a galvanized sheet were established.
Bu çalışmada aspir tohumunun (Carthamus tinctorius L.) üç farklı nem seviyesinde (5.61, 14.08 ve 23.32 % k.b.). fonksiyonu olarak porozite, izdüşüm alanı, son hız, hacim ve partikül yoğunluğu, bin tane ağırlığı, ortalama geometrik çap, küresellik ve tane boyutları gibi fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Uzunluk, kütle, ortalama geometrik çap, küresellik, hacim yoğunluğu, partikül yoğunluğu, son hız, izdüşüm alanı ve porozite değerleri sırasıyla 6.89-7.56 mm, 0.035-0.054 g, 4.13-4.70 mm, 0.600-0.623, 526.9-488.6 kg m-3, 1096.7-1187.6 kg m-3, 3.84-5.02 ms-1, 24.60-27.50 mm2 ve % 52.0- 56.7olarak bulunmuştur. Statik sürtünme katsayısı çelik ve galvaniz sac için belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2005 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 19 Sayı: 36 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.