The basic biological function of poultry hatching egg is to produce live and saleable chicks. Hatcheries are concerned with maximizing the number of saleable chicks whilst the growers focus on minimizing mortality and improving feed efficiency. Processors look to maximizing carcass and breast meat yields. Also, two of most effective factors which are influence chick quality and development are hatching egg weight and breeder age. Unfortunately, it is difficult to say that these two cirteria are given enough attention by hatchery stuff in Turkey.
The aim of current review is to understand the effects of hatching egg weight and breedeer age on embryo development nad hatching results in broiler.
Bir kanatlı yumurtasının en önemli biyolojik fonksiyonu, sağlıklı ve kaliteli civciv üretmesidir. Kuluçkahanelerde ise amaç satılabilir nitelikteki civciv sayısını artırmak, yetiştiricilikte de kesim yaşına kadar en az kayıp ve yemlemeyle üretim yapabilmektir Kesimhane işletmelerinde amaç ise karkas ve özellikle gögüs eti miktarını maksimize etmektir. Civciv gelişimi ve kalitesine etki eden majör faktörlerden iki taneside yumurta ağırlığı ve ebeveyn yaşıdır. Genel olarak ülkemizdeki saha çalışmalarında bu kriterlere çok fazla önem verilmediği görülmektedir.
Bu derleme, broiler yumurta ağırlığı ve ebeveyn yaşının embriyo gelişimi ve kuluçka sonuçlarına etkileri ortaya koyabilmek için hazırlanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2005 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 19 Sayı: 37 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.