This research was conducted to determine the effects of different boron levels on adaptation of lentil varieties in 2004 growing season under Konya ecological conditions in Agricultural Faculty experiment field of Selcuk University Alaeddin Keykubat Campus. The experiment was designed according to “Split Plots on Randomized Complete Blok” with four replica-tions, the varieties (Sultan, Emre-20, Malazgirt-89, Erzurum-89, Ali Dayı and Meyveci-2001) were put into place to main plots of land and boron doses (B0: control, B1: 1.25 kg B/da, B2: 3.75 kg B/da) were put into place to sub plots, respectively.
In this research, as the mean of varieties, the highest grain yield (102.20 kg. da-1) was obtained from applications of B1. In the same way, as the mean of boron doses, the highest grain yield (120.39 kg. da-1) was obtained from Ezurum-89 variety. As a result, the effects of different boron doses grain yield, number of branches, stem yield, protein yield, biological yield and harvest index were found significant differences but the effects of boron doses on the number of pods, thousand seed weight, plant height, crude protein rate and boron in grain was not found important.
lentil varieties boron doses grain yield yield components protein yield.
Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü’nde bulunan Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında 2004 yılında kurulan bu araştırma, kuru şartlarda mercimek çeşitlerinin adaptasyonu ve bor toksitesine tepkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. “Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller” deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada, ana parsellere çeşitler ( Sultan, Emre-20, Malazgirt-89, Erzurum-89, Ali Dayı ve Meyveci-2001) alt parsellere bor dozları (B0: kontrol, B1: 1.25 kg B/da, B2: 3.75 kg B/da) yerleştirilmiştir.
Araştırmada çeşitlerin ortalaması olarak en yüksek tane verimi 102.20 kg/da ile B1 dozu uygulanan parsellerden, bor dozlarının ortalaması olarak en yüksek tane verimi ise 120.39 kg/da ile Erzurum-89 çeşidinden elde edilmiştir. Farklı bor dozlarının tane verimi, dal sayısı, sap verimi, protein verimi, biyolojik verim ve hasat indeksi üzerine etkisi istatistiki bakımdan önemli olurken, bakla sayısı, bin tane ağırlığı, bitki boyu, ham protein oranı ve tanede bor üzerine etkisi önemli bulunmamıştır.
Mercimek çeşitleri Bor dozları Tane verimi Verim unsurları Protein verimi.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 20 Sayı: 38 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.