This research has been carried out to determine the current situation of the open- green areas within Kayseri city center and to determine their current and future adequacy.
The study takes place within the Kayseri Metropolitan Municipality city area limits. The study provides information on the definition, function, classification and standards of open- green areas. The natural and cultural characteristics which affect the open- green areas within the Kayseri city limits have been inspected. The study focuses on the 11 groups of open- green areas comprised within the two main counties of the city.
The study shows that the open- green areas are not distributed homogenously throughout the city and that the amounts of open and green area per capita as well as equipment are inadequate. The open-green areas within the city should be planned systematically and necessary precaution should be exercised for quantitative and qualitative adequacy.
Open- green areas Kayseri city the adequacy of open- green areas.
Bu araştırma, Kayseri kent merkezindeki açık-yeşil alanların bugünkü durumlarının belirlenmesi, bugün ve gelecek için ye-terlilikleri tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır.
Çalışma Kayseri Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırları içerisinde yürütülmüştür. Araştırmada açık-yeşil alanların tanımı, işlevi, sınıflandırılması ve standartları hakkında bilgiler verilmiştir. Kayseri kent merkezinde açık-yeşil alanların duru-munu etkileyen doğal ve kültürel özellikler incelenmiştir. İki merkez ilçeden oluşan kentteki açık-yeşil alanlar 11 grupta ele alınmıştır.
Araştırma sonucunda açık-yeşil alanların kent içinde homojen dağılmadığı, kişi başına düşen miktarın ve donatı elemanla-rının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Kentte açık-yeşil alanlar bir sistem içinde planlanmalı, nicelik ve nitelik olarak yeterli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Açık-yeşil alan Kayseri kenti açık-yeşil alanların yeterliliği.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2006 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 20 Sayı: 38 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.